Křehký mandlový koláč s čokoládou a hruškami v brandy zpět

Těsto:
celé neloupané mandle100 gcelozrnná špaldová mouka150 gtřtinový cukr35 g
sůl špetkastudené máslo125 gžloutek1 ks
Hrušky v alkoholu:
střední hrušky2 kshnědý alkohol (brandy, rum, cognac)cca 1 dctřtinový cukr5 lžic
máslo1 lžíce
Čokoládový krém:
celá vejce2 ksmléko100 mlsmetana (min 30%)170 ml
kvalitní hořká čokoláda (min 70% kakaa)200 g
Na dozdobení - mandle v cukru:
celé neloupané mandle80 gtřtinový cukr3 lžícevoda3 lžíce
celé neloupané mandle 100 g, celozrnná špaldová mouka 150 g, třtinový cukr 35 g, sůl špetka, studené máslo 125 g, žloutek 1 ks, střední hrušky 2 ks, hnědý alkohol (brandy, rum, cognac) cca 1 dc, třtinový cukr 5 lžic, máslo 1 lžíce, celá vejce 2 ks, mléko 100 ml, smetana (min 30%) 170 ml, kvalitní hořká čokoláda (min 70% kakaa) 200 g, celé neloupané mandle 80 g, třtinový cukr 3 lžíce, voda 3 lžíce

Příprava

K podzimu krom jiného patří chuť hrušek. Před pár dny jsem usínala a přemýšlela právě nad hruškovým receptem. Pořád se mi nápady motaly kolem karamelu, mandlí a čokolády. Přemýšlela jsem, jak vše spojit tak, aby to dávalo smysl. Navíc jsem nechtěla opět klasické křehké těsto. A pak to přišlo! Dnes už docela známý koláč s karamelem a čokoládou, ale jinak! Těsto s velkým podílem mandlí a celozrnnou špaldovou moukou. Hrušky naložené v dobrém tmavém alkoholu, nakonec zkaramelizované. Čokoládový krém a křupavé mandle v cukru. Na dietu se tady nehraje. Šlo v první řadě o chuť, kterou jsem chtěla do koláče dostat – chuť podzimu. Přesto jsem použila kvalitní suroviny a pokud možno, jejich malinko zdravější varianty.

Těsto

  1. Mandle nesekejte najemno ve food procesoru. Smíchejte se špaldovou mouku, cukrem a špetkou soli.
  2. Máslo nakrájejte na kostičky a zapracujte do suché směsi pomocí prstů.
  3. Přidejte žloutek a vypracujte těsto tak, aby drželo pohromadě. (Nemělo by být třeba přidávat vodu – tuk z mandlí spolu s máslem by měly těsto držet dostatečně pohromadě. Pokud byste přesto měli pocit, že se těsto příliš drolí – přidejte maximálně čajovou lžičku tekutiny. Po přidání většího množství vody se začne lepit a „téct“!!) Finální těsto bude lehce lepit a je podobné těstu na vánoční ořechové rohlíčky.
  4. Formu na koláč vymažte máslem a těsto do ní rovnoměrně vmačkejte. Propíchejte vidličkou a nechce cca 10 minut v mrazáku.
  5. Poté ihned pečte na 190°C po dobu 10 – 12 minut, dokud těsto nezezlátne.
  6. Vyndejte a nechce chladnout.

Hrušky a čokoládový krém

  1. Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na plátky.
  2. Plátky vložte do alkoholu a nechte koupat.
  3. Mléko vyšlehejte spolu s vejci a odložte.
  4. Ke smetaně přidejte 30 ml alkoholu z hrušek a nechte na plotně společně přijít k varu.
  5. Stáhněte z ohně a přidejte nalámanou hořkou čokoládu, kterou s tekutinou vymíchejte v hladkou čokoládovou ganache. Dejte stranou vychladnout.
  6. Vlažnou ganache smíchejte s mléčno-vaječnou směsí.
  7.  Dejte vařit hrušky společně se zbytkem alkoholu a dvěma lžícemi třtinového cukru. Alkohol nechte svařit spolu s cukrem v karamelovou omáčkou. Nakonec vmíchejte lžíci másla.

Dokončení

  1. Hrušky spolu s karamelovo-alkoholovou omáčkou přemístěte na předpečené mandlové těsto. Nechte lehce zatuhnout.
  2. Na vše nalijte čokoládový krém.
  3. Pečte na 180°C 20 – 25 minut.
  4. Koláč musí být pevný, třást se může pouze lehce ve středu.
  5. Po vytažení z trouby nechte koláč zcela vychladnout. Poté jej dejte do lednice, aby zcela ztuhl. V lednici koláči stačí cca 3 hodiny.

Mandle v cukru

  1. Mandle zlehka rozsekejte v chopperu (tak aby zůstaly i velké kousky mandlí).
  2. Cukr a mandle dejte na suchou pánev a chvíli pražte.
  3. Přidejte vodu a za stálého míchání vyčkejte, dokud se zcela nevypaří.
  4. Poté restujte další zhruba 2 – 3 minuty.
  5. Podlijte alkoholem a restujte další minutu. Mandle mají být obalené cukrovou hmotou.
  6. Nakonec půlku z těchto mandlí rozsekejte na co nejjemněji v chopperu.
  7. Koláč zdobte oběma druhy oříšků.

TIP: Recept je náročnější na přípravu, ale stojí za to. S přípravou každé složky si dejte na čas, výsledek bude stát za to.

2016-12-02 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI