Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 500 g | sádlo Krásno | 250 g | celá vejce | 2 ks |
mléko | 3/4 hrnku (cca 200 ml) | droždí | 80 g | ||
Drobenka: | |||||
máslo | 50 g | hrubá mouka | 100 g | cukr | 100 g |
U nás dnes ke kávičce úžasný švestkový koláč. Díky sádlu je koláč opravdu velmi jemný a křehký! Jako bonus je to, že je tento koláč rychlokynutý (obsahuje sice kvásek, ale nekyne) a hlavně velmi žravý! Prostě je to zase jeden super recept od mé babičky, na který nedám dopustit. V těstě opravdu není ani gram cukru, bohatě postačí cukr na ovoci v drobence. A sádlo doporučuji hezky poctivé české od Krásno.
Z mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Do misky dáme mouku, vejce, sádlo změklé v pokojové teplotě (nebo tuhé nastrouhané) a kvásek. Těsto zpracujeme a dáme rovnou na plech (nevymazaný, nevysypaný, těsto je tučné dost), kde ho ručně vymačkáme do stran, abychom udělali okraje.
Na těsto můžeme dát ovoce mražené, nebo čerstvé, podle toho, které máme k dispozici a které máme rádi (švestky, meruňky, borůvky, rybíz). Nakonec posypeme drobenkou a pečeme v troubě předehřáté na 180°C do zlatova.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI