Těsto: | |||||
mouka (1:1 hladká a celozrnná) + lžíce ovesných klíčků | 280 g | máslo | 140 g | sůl | 1/4 lžičky |
třtinový cukr | 1 lžíce | voda | 8 lžic | ||
Náplň: | |||||
vysokoprocentní kysaná smetana | 2 kelímky | vejce | 2 ks | cukr, nebo 2 vanilkové cukry | 2 lžíce |
borůvky nebo jiné bobulové ovoce | 150 g |
Z vychlazeného másla a mouky, cukru a soli udělejte drobenku. Ideální je na to použít mixer. Do drobenky postupně přidávejte vodu až vznikne pružné těsto, které dáte na půl hodiny vychladit do ledničky.
Těsto vymačkáte do dortové formy, dno propícháte vidličkou. Na těsto položíte pečící papír a zatížíte fazolemi, nebo pečícími kuličkami. Pečete v troubě vyhřáté na 200 stupňů přibližně 15 minut.
Pokud vám nějaké těsto zbude, tak ho použijete na ozdobení koláče.
Kysané smetany smícháte s cukrem a žloutky a nakonec do směsi lehce zamíchejte pevný sníh ze dvou bílků.
Na předpečený koláč nalijte asi polovinu směsi a posypte částí borůvek. Takto to ještě jednou zopakujte. Nakonec koláč ozdobte dle vlastní fantazie zbytkem těsta. Můžete použít vykrajovátka na vánoční cukroví a nebo si jenom nožem nařezat pásky či trojúhelníčky jako já.
Koláč pečte v troubě cca 20 min při teplotě 180 stupňů. Krém pečením úplně neztuhne, ale zůstane pěkně vláčný. Každopádně pokud do něj zapíchnete na zkoušku špejli, neměl by se vám na ni lepit.
Často se mě ptáte, zda je nutné těsto předpékat, nebo zda je nutné použít ty fazole. Na oboje zní odpověď ANO. Pokud byste těsto nepředpekli, tak by do sebe nasálo vlhkost z náplně a nebylo by křehké, ale mazlavé. A pokud byste nepoužili fazole, tak by se vám na těstě udělaly velké bubliny a dno koláče by nebylo rovné. Fazole ale klidně používejte opakovaně, po vychladnutí si je dejte do sklenice a popište "fazole na pečení". Mohlo by se vám totiž stát, že z nich příště uvaříte polévku
Uvedené množství surovin je na koláč o průměru 27 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI