Křehký špaldový koláč s tvarohem a jahodami pro děti od 1 roku zpět

Těsto:
hladká špaldová mouka170 grozpuštěné máslo125 gmoučkový cukr60 g
žloutek1 ks
Náplň:
tvaroh1 vaničkavejce1 ksbílek1 ks
krystalový cukr50 gvanilkový puding1 balíčekrum1 lžíce
citronová šťáva a kůra troškujahody dle chuti
hladká špaldová mouka 170 g, rozpuštěné máslo 125 g, moučkový cukr 60 g, žloutek 1 ks, tvaroh 1 vanička, vejce 1 ks, bílek 1 ks, krystalový cukr 50 g, vanilkový puding 1 balíček, rum 1 lžíce, citronová šťáva a kůra trošku, jahody dle chuti

Příprava

Měla jsem přebytek většího množství jahod, které v zimě samozřejmě nemají onu letní kvalitu, takže na koktejl nebo pohár mi nepřišly nejlepší. Když se takové jahůdky ale upečou, rozvine se jejich nádherná vůně a takový koláč je pak hned o třídu lepší kategorie. Doplněný tvarohem a ze zdravějšího druhu mouky je to navíc příjemný malý hřích s připomínkou léta.

Začněte přípravou těsta. Žloutek vyšlehejte s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmíchejte i všechnu mouku. Vypracujte vláčné těsto, které nechte odpočinout chvíli v chladu lednice. 

Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem. Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.

Utrhněte si kus pečícího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct (moje má průměr 26cm). Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a "utíkal". Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte na placku a rozprostřete do připravené pečící formy, pěkně po celém dně. Z odloženého zbytku těsta vyválejte váleček, kterým vytvoříte těstu okraj, aby vám nevytekla náplň. Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170°C. Na pět minut. Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody. Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Dopečte při oněch 170°C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlastní troubou).

Odrazila jsem se od tohoto babičkovského receptu. 

2016-03-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI