Křehký švestkový koláč zpět

Ingredience:
polohrubá mouka500 gsádlo250 gvejce2 ks
mléko3/4 hrnku (250 ml)droždí20 gcukr1/2 lžičky
povidla dle chutišvestky dle chutimák dle chuti
cukr dle chuti
Drobenka:
máslo50 ghrubá mouka100 gcukr100 g
polohrubá mouka 500 g, sádlo 250 g, vejce 2 ks, mléko 3/4 hrnku (250 ml), droždí 20 g, cukr 1/2 lžičky, povidla dle chuti, švestky dle chuti, mák dle chuti, cukr dle chuti, máslo 50 g, hrubá mouka 100 g, cukr 100 g

Příprava

Tak když švestky, tak samozřejmě nesmí chybět i švestkový koláč! No jo, ale manžel a děti nemají rádi mák a my ho s maminkou zas milujeme. Takže rovnou dva, tak aby si každý přišel na své. Ano, bylo by jednodušší udělat jeden koláč na plech a udělat půl s drobenkou a půl plechu s povidly a mákem, ale plech by se mi nevešel do lednice, takže raději dvě kulaté formy…

Jedná se rychlokynutý koláč, který je díky sádlu velmi křehký. Rychlokynutý koláč proto, že obsahuje kvásek, ale nekyne. Recept je na celý plech, pokud zvolíte kulatou formu, tak z poloviční dávky.

Z mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět. 
Do misky dáme mouku, vejce, nastrouhané sádlo a kvásek s trochou mléka. Těsto zpracujeme a dáme rovnou na plech (nevymazaný, nevysypaný, těsto je tučné dost), kde ho ručně vymačkáme do stran, abychom udělali okraje. 
Na těsto můžeme dát mák svařený v mléce s cukrem a povidly, nebo jen povidla, poté poklademe švestkami a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Další variantou je podmazat povidly, nasypat švestky a posypat drobenkou. Ale samo sebou, že to lze udělat i bez povidel, zcela jednoduše jen švestky a drobenka, prostě tak jak kdo má rád. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C do zlatova.

2016-08-05 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI