Krém karamel zpět

Ingredience:
cukr krupice (já oužila tři370 gplnotučné mléko700 mlvejce6 ks
cukr krupice (já oužila tři 370 g, plnotučné mléko 700 ml, vejce 6 ks

Příprava

Musím se přiznat, že tento dezert lépe vypadá, než chutná. 

Recept jsem objevila v kuchařce "Klenoty klasické evropské kuchyně", kterou napsal sám Roman Vaněk. Recept se mi zdál velmi jednoduchý a z dostupných surovin, takže jsem dlouho neváhala a dezert zkusila udělat. Problém u tohoto dezertu vidím v tom, že chutná hodně po vejcích, která jsou v dezertu obsažena. Navíc mi připadal hrozně podobný pudinku, který úplně nemusím. Pokud však jste milovníky pudinku nebo si dáte tu práci a obohatíte krém například o jahodovou omáčku, mohl by Vám nakonec dost chutnat. =)

Troubu rozehřejte na 150 stupňů. Do hlubšího plechu dejte malé kulaté zapékací mističky (ideální jsou mističky určené na suflé). 

Do rendlíku vsypte 250 g cukru a na mírném plameni ho roztavte až na zlatý karamel. Cukr zamíchejte, až když bude zlátnout. Hotový karamel vlijte do předpřipravených mističek a nechte ho ztuhnout.

Do větší misky rozklepněte vajíčka. Do menšího hrnce nebo rendlíku vlijte mléko, přidejte zbylý cukr a za stálého míchání mléko zahřejte na 37 stupňů Celsia.
Čtvrtinu mléka odeberte a přes síto ho nalijte za stálého míchání metličkou do připravených vajec. Zbytek mléka přiveďte k varu. Jakmile začne mléko vřít, vypněte sporák a ihned přilijte opět za stálého míchání vaječnou směs. Připravenou směs nalijte do mističek.

Na plech přilijte vroucí vodu tak, aby byly mističky ponořené ze 3/4 své výšky. Plech vložte do rozpálené trouby na 60 minut.

Po 60 minutách vypněte troubu a vytáhněte plech s mističkami a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí dezert odřízněte jídelním nožem od stran misky a vyklopte na talíř. Podávat můžete ihned nebo podle své chuti můžete dezert podávat i vychlazený, ale lepší je, když má tu pokojovou teplotu. =)

2014-03-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI