Krtkův dort zpět

Korpus:
jablečné pyré140 gřepkový olej100 mlpanela (případně jiné sladidlo)80 g
špaldová mouka T 630300 gjedlá soda nebo sáček kypřícího prášku1 a 1/2 lžičkyvoda300 ml
kakaový prášek Troubelice, případně karob2 lžíce
Krém:
kokosové mléko REAL2 ksVivani čokoláda na vaření dle chutijavorový sirup či med dle chuti
mletá vanilka, nebo 1 vanilkový lusk - vanilka z něj dle chutibanány4 ks
jablečné pyré 140 g, řepkový olej 100 ml, panela (případně jiné sladidlo) 80 g, špaldová mouka T 630 300 g, jedlá soda nebo sáček kypřícího prášku 1 a 1/2 lžičky, voda 300 ml, kakaový prášek Troubelice, případně karob 2 lžíce, kokosové mléko REAL 2 ks, Vivani čokoláda na vaření dle chuti, javorový sirup či med dle chuti, mletá vanilka, nebo 1 vanilkový lusk - vanilka z něj dle chuti, banány 4 ks

Příprava

Dort jen tak pro radost pro našeho malého a také na návštěvu k tetě. Úžasný lehký dort, který lze připravit i na oslavu prvních narozenin, k svátku, nikdy nezevšední a je velmi lehký. Potěší velké i malé, na ozdobení dortu můžeme použít vystřiženou postavičku, plyšovou hračku krtka, nebo pokud jsme více zdatný krtka připraveného z marcipánu, já jsem použila jako ozdobu krtka vystřiženého z vodových omalovánek.

Nejlépe si připravíme korpus večer a necháme do druhého dne odležet. Oloupeme si jablko, nastrouháme a rozmixujeme tyčovým mixérem, vložíme do šlehací nádoby, přidáme panelu, začneme šlehat, postupně přilijeme olej, následně postupně střídáme mouku smíchanou s kypřidlem a dle konzistence přiléváme vodu, nakonec vmícháme 2 lžíce kakaového prášku.

Připravené těsto nalijeme do dortové formy, formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout.

Připravíme si krém, kterým budeme dort plnit. Přes noc zachlazené kokosové mléko, případně 45 minut v mrazáku otevřeme, vyndáme z plechovky a vložíme do šlehací nádoby, pokud je na dně tekutý podíl, nepřidáváme jej při šlehání, došlo by k naředění a to je nežádoucí.

Obě kokosová mléka začneme pomalu šlehat, když se nám spojí, začneme šlehat na plné otáčky, když je mléko vyšlehané, přidáme namletou vanilku či vanilku z 1 vanilkového lusku, za stálého šlehání přidáme dle chuti javorový sirup či med. Nakonec nastrouháme čokoládu na vaření, já dala přibližně 2 štáfličky, jemně zamícháme metličkou a dáme do lednice přes noc zachladit. Pokud pospícháme, můžeme dát krátce do mrazáku, ale musíme hlídat konzistenci. Proto nejraději připravím krém a korpus přes noc.

Vychladlý korpus si na středu vydlabeme na výšku banánu, aby se tam hezky schoval, necháme alespoň 1cm okraj.

Vydlabaný korpus dáme stranou a rozdrolíme.

Oloupeme si banány, naměříme a nakrájíme dle vnitřní délky, kterou jsme vydlabali, případně klidně nakrájíme na kolečka a naklademe na dno korpusu.

A nyní už jen stačí navrstvit připravený krém, který jsme měli přes noc v lednici, po uhlazení do kopule dáme do lednice zachladit, po hodině upravíme tvar a posypeme rozdrobeným korpusem. Pokud chceme mít krém hutnější můžeme do něj přidat 1 lžíci chia semínek či strouhaný kokos.

Dort dáme zachladit, pokud jej budete připravovat v letních měsících, bude třeba jej držet v chladu.

Před podáváním můžeme ozdobit figurkou krtka, papírovou ozdobou, plyšovou hračkou.

Přeji příjemné mlsání, je vážně bomba, aby ne s tou čokoládou.

2017-02-14 Dezerty

Poznámka

Pokud by se vám stalo, že mléko se při šlehání rozdělí, což některé nízkoprocentní udělají, tak jej uvařte jako pudink. Mně se to naštěstí stalo pouze jednou a to s mlékem z dm 60%. Mám dobré odezvy na mléko z Mark and Spancer a z Alberta, pokud máte i vy některé vyzkoušené, že takto funguje, tak budu ráda za odezvu. Četla jsem, že lze vyšlehat i od Amaizin, ale to už není čisté, obsahuje guarovou gumu.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
děti
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI