Ingredience (cca 30 větších sušenek): | |||||
kokosový olej | 100 g | řepkový olej | 40 g | vejce | 2 ks |
cukr | 1/2 hrnku | hladká mouka (špaldová) | 1,5 hrnku | rozinky/brusinky | 2 hrsti |
kypřící práše (bezfosfátový) | 1 lžička |
Jeden z nejstarších receptů na tomto blogu byl na brusinkové sušenky. Když se pak blog převáděl na vlastní doménu, vloudil se do receptu zřejmě nějaký šotek a umazal některé ingredience, takže se v komentářích rozmnožily stížnosti na to, že recept nefunguje. To jsem samozřejmě nemohla dopustit, protože na ověřenosti receptů si opravdu zakládám, a tak jsem recept vzala a předělala celý znovu. Co čert nechtěl, někdo mezitím ve spíži vyzobal brusinky, a tak jsem je udělala s rozinkami. Vy ale samozřejmě můžete volit oboje, dle stavu svých zásob.
Oba oleje dejte do mísy, přidejte vejce, cukr a prošlehejte. Poté postupně zapracujte také mouku a rozinky či brusinky, a také kypřící prášek. Výsledné těsto by mělo držet pěkně pohromadě, ačkoliv může být lehce lepivé. Pokud by lepilo příliš, můžete trošku mouky ještě přidat.
Tvarujte jej do kuliček o velikosti menšího vlašského oříšku a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby předehřáté na 180°C a pečte dozlatova (cca 10 minut – dle zkušenosti s vlastní troubou). Kuličky se pečením uvolní a změní na typickou sušenkovou placičku. Pokud by se vám na plechu příliš roztékaly, bylo těsto příliš řídké a je potřeba přidat mouku. Nepečte je příliš „zhurta“, aby se rozinky nespálily.
Sušenky patří mezi takové ty klasické křupavé. Zkoušela jsem je i v tmavé verzi s přidáním kakaa, ovšem na rodinné radě jsme se jednohlasně shodli, že světlé nám chutnají více (a to je obzvláště u mého manžela už opravdu co říci).
Dětská specifika:
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI