Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 500 g | rozpuštěné máslo | 100 g | žloutek | 1 ks |
vejce | 1 ks | vanilínový cukr | 1 balíček | kůra z jednoho citronu | dle chuti |
sůl | špetka | mléko | 250 ml | droždí | 3/4 kostičky |
cukr | 3 lžičky | sádlo | 2 lžíce | domácí švestková povidla | dle potřeby |
Dneska jsem si zavzpomínala na část mého života v Irsku. Jééé hnedle bych vrátila čas, bylo to moc fajn. Sice se mi moooc stýskalo, ale pozitiva převažovaly. Maminka mi musela neustále posílat různé balíčky s ingrediencemi, které jsem tam neměla dostupné a potřebovala jsem je nejen na pečení, ale i vaření. Když jsem poté udělala nějakou tu českou mňamku, tak z toho byli místí úplně paf. Pak jsem dostávala menší "úplatky" v podobě hrníčků, chňapky. Dnes tedy byly kynuté buchty, aneb "Honzovky", tentokrát plněné domácími švestkovými povidly.
Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Ten přidáme k ostatním ingrediencím do robotu, umícháme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem. Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout.
V pekáči rozpustíme 2 lžíce sádla, buchty budou hezky křupavé. Těsto vyjmeme na vál a nakrájíme z něj 24-28 kousků těsta (podle velikosti, já měla velikost golfového míčku). Každý kousek rozmáčkneme dlaní do placky, vložíme lžičku připravené náplně, zabalíme, otočíme a rovnáme do pekáče. Každou buchtu potřeme sádlem, aby se nám neslepily. Pečeme při 180°C asi 30 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI