Kynuté buchty plněné Ghítelou zpět

Ingredience:
mouka (půl na půl hladká špaldová a hladká celozrnná)1 kgdroždí1 kostkahimalájská sůl3 lžičky
mandlové mléko Provamel1/2 lbílý jogurt Holandie1 ksslunečnicový bio olej3 lžíce
kypřící prášek bez fosfátů1 lžičkaAlsan bio dle potřeby
Náplň:
Ghítela dle potřebyBioláda Zahrada dle potřeby
mouka (půl na půl hladká špaldová a hladká celozrnná) 1 kg, droždí 1 kostka, himalájská sůl 3 lžičky, mandlové mléko Provamel 1/2 l, bílý jogurt Holandie 1 ks, slunečnicový bio olej 3 lžíce, kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička, Alsan bio dle potřeby, Ghítela dle potřeby, Bioláda Zahrada dle potřeby

Příprava

Jelikož jsme měli těsto zadělané na langoše a část zbyla, využila jsem těsto k přípravě buchet a zároveň jako pokus k otestování reakce na mléčnou bílkovinu. Těsto obsahuje bílý jogurt, kde je mléčná bílkovina obsažena. Jelikož je na ni syn alergický je zapotřebí občas vyzkoušet zda alergie přetrvává, rozhodla jsem se pro test právě s buchtami, a když už hřešíme, tak pořádně a za parťáka jsem si zvolila mojí oblíbenou Ghítelu, která je prostě jedinečná a mohu říct, že s ní mám klidné svědomí. Jedná se o kvalitní produkt, který má ve složení arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě. Pojďme tedy na Ghítela buchtičky.

Mandlové mléko lehce přihřejeme a rozpustíme v něm droždí.
Do mísy si nasypeme mouku, přidáme jogurt, olej, sůl, přilijeme směs mléka a droždí a nakonec přidáme kypřící prášek, těsto důkladně prohněteme a necháme kynout. Dle receptu, který jsem podědila je nechat těsto kynout v chladu, ale těsto kyne kdekoliv a nechávám i při pokojové teplotě, přibližně 2 hodiny. Zbylé těsto můžeme skladovat v lednici.

Když máme těsto vykynuté, připravíme si 60g bochánky, které rozválíme na placky, na střed dáme Ghítelu, já nám dopřála a dávala jsem 1 a půl lžičky do jedné buchtičky. Vytáhneme si z těsta proti sobě cípy, které spojíme a v dlaních jemně poválíme a vytvarujeme buchtičky. Hotové buchtičky vložíme na pečící papír, který potřeme tukem, já zvolila Alsan bio, kterým jsem buchty rovněž před a po upečení potřela. Pečeme na 180°C přibližně 20 minut. Buchty necháme vystydnout, ale hodně málo lidí vydrží neochutnat dřív.

Test proběhl pozitivně a v dalších pokusech budeme pokračovat.

Náplně můžeme volit libovolné, v druhé variaci jsem plnila Bioládou Zahrada.
Ghítely se nemusí obávat lidé s ABKM, je vyrobena z Českého Ghíčka v bio kvalitě, které je kontrolováno a má atest, že neobsahuje mléčnou bílkovinu.

Využití těsta je všestranné - vdolky, langoše, buchty, koblihy
Těsto na 1 kg, já si dělám většinou poloviční porci a jogurt nechávám celý i na poloviční dávku.

2016-06-13 Dezerty

Poznámka

Zadělávala jsem z poloviční dávky a těsto jsem využila k přípravě langošů a zbytek právě na přípravu buchet, těsta byla menší polovina z které jsem připravila 6 buchtiček. Pokud bych děla z poloviční dávky jen buchty, odhaduji kolem 15 buchet.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI