Kynuté buchty s tvarohem, mákem a kakaovou nápní zpět

Ingredience:
hladká mouka500 gcukr krupice150 gdroždí20 g
mléko250 mlmáslo50 gvejce2 ks
sůl špetkacitrónová kůra1 lžičkarum1 lžička
sádlo1 lžička
Povidlová náplň
povidla dle potřebrum1 lžícecukr1 lžíce (dle chuti)
skořice/badyán špetkaořechy / strouhaný perník dle chuti
Maková náplň:
mletý mák dle potřebycukr krupice dle chutimléko dle potřeby
máslo kousek
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh v kostce1 balenívanilkový cukr dle chutivanilka dle chuti
žloutek1 - 2 ksrozinky namočené v rumu dle chuti
Kakaová náplň:
cukr moučka dle chutikakao dle chutimáslo kousek
Ořechová náplň:
ořechy / mandle dle potřebymáslo kousekvanilkový cukr dle chuti
rum dle chutižloutek1 - 2 ks
hladká mouka 500 g, cukr krupice 150 g, droždí 20 g, mléko 250 ml, máslo 50 g, vejce 2 ks, sůl špetka, citrónová kůra 1 lžička, rum 1 lžička, sádlo 1 lžička, povidla dle potřeb, rum 1 lžíce, cukr 1 lžíce (dle chuti), skořice/badyán špetka, ořechy / strouhaný perník dle chuti, mletý mák dle potřeby, cukr krupice dle chuti, mléko dle potřeby, máslo kousek, měkký tvaroh v kostce 1 balení, vanilkový cukr dle chuti, vanilka dle chuti, žloutek 1 - 2 ks, rozinky namočené v rumu dle chuti, cukr moučka dle chuti, kakao dle chuti, máslo kousek, ořechy / mandle dle potřeby, máslo kousek, vanilkový cukr dle chuti, rum dle chuti, žloutek 1 - 2 ks

Příprava

Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu.

Do hrníčku rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru. Třeme tak dlouho, dokud není tekuté.

V rendlíku ohřejeme mléko (tak akorát, nesmí být moc teplé, aby nezabilo kvasinky v droždí), část mléka odlijeme k droždí, které ještě zaprášíme moukou, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme máslo a necháme ho odstát, aby bylo pouze vlažné.

V míse smícháme všechny sypké suroviny (můžeme přidat i půl lžičky kurkumy pro pěknou barvu), přidáme vejce, máslo a kvásek a vařečkou vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme fólií nebo utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem.

Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na pomoučněném vále nožem na stejně velké kousky. Ty smotáme do kuliček, ze kterých pak prsty vytahujeme tenké placky. Naplníme je libovolnou náplní podle chuti, zavineme a skládáme spojem dolů do sádlem vymazaného pekáčku. Sádlem pomažeme také každou buchtu zvlášť, pěkně ze všech stran.

Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů přibližně 40 minut, dokud buchty na povrchu nezezlátnou. Ještě horké je potíráme rumem.

Náplně:

Povidlová náplň
Povidla dochutíme rumem a případně i cukrem (záleží na tom, jaká jsou v původním stavu). Můžeme přidat i špetku skořice nebo badyánu a zahustit je jemně mletými ořechy či strouhaným perníkem.

Maková náplň
Mletý mák osladíme podle chuti a svaříme ho s mlékem a kouskem másla do požadované konzistence.

Tvarohová náplň
Tvaroh v kostce utřeme s cukrem, vanilkou a jedním až dvěma žloutky podle chuti. Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu.

Kakaová náplň
Stejný díl moučkového cukru a tmavého kakaa zakapeme rozpuštěným máslem tak, abychom vytvořili hustou pastu. Pozor, máslo postupně tuhne, takže náplň vytváříme těsně před plněním buchet, jinak se bude drobit a bude se s ní hůře pracovat.

Ořechová náplň
Ořechy a mandle podle chuti rozmixujeme na jemno a směs opražíme na troše rozpáleného másla. Necháme ji vychladnout a pak přidáme vanilkový cukr, rum a jeden až dva žloutky. Důkladně promícháme.

2014-09-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI