Ingredience: | |||||
hladká mouka | 500 g | cukr krupice | 150 g | droždí | 20 g |
mléko | 250 ml | máslo | 50 g | vejce | 2 ks |
sůl | špetka | citrónová kůra | 1 lžička | rum | 1 lžička |
sádlo | 1 lžička | ||||
Povidlová náplň | |||||
povidla | dle potřeb | rum | 1 lžíce | cukr | 1 lžíce (dle chuti) |
skořice/badyán | špetka | ořechy / strouhaný perník | dle chuti | ||
Maková náplň: | |||||
mletý mák | dle potřeby | cukr krupice | dle chuti | mléko | dle potřeby |
máslo | kousek | ||||
Tvarohová náplň: | |||||
měkký tvaroh v kostce | 1 balení | vanilkový cukr | dle chuti | vanilka | dle chuti |
žloutek | 1 - 2 ks | rozinky namočené v rumu | dle chuti | ||
Kakaová náplň: | |||||
cukr moučka | dle chuti | kakao | dle chuti | máslo | kousek |
Ořechová náplň: | |||||
ořechy / mandle | dle potřeby | máslo | kousek | vanilkový cukr | dle chuti |
rum | dle chuti | žloutek | 1 - 2 ks |
Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu.
Do hrníčku rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru. Třeme tak dlouho, dokud není tekuté.
V rendlíku ohřejeme mléko (tak akorát, nesmí být moc teplé, aby nezabilo kvasinky v droždí), část mléka odlijeme k droždí, které ještě zaprášíme moukou, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme máslo a necháme ho odstát, aby bylo pouze vlažné.
V míse smícháme všechny sypké suroviny (můžeme přidat i půl lžičky kurkumy pro pěknou barvu), přidáme vejce, máslo a kvásek a vařečkou vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme fólií nebo utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem.
Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na pomoučněném vále nožem na stejně velké kousky. Ty smotáme do kuliček, ze kterých pak prsty vytahujeme tenké placky. Naplníme je libovolnou náplní podle chuti, zavineme a skládáme spojem dolů do sádlem vymazaného pekáčku. Sádlem pomažeme také každou buchtu zvlášť, pěkně ze všech stran.
Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů přibližně 40 minut, dokud buchty na povrchu nezezlátnou. Ještě horké je potíráme rumem.
Náplně:
Povidlová náplň
Povidla dochutíme rumem a případně i cukrem (záleží na tom, jaká jsou v původním stavu). Můžeme přidat i špetku skořice nebo badyánu a zahustit je jemně mletými ořechy či strouhaným perníkem.
Maková náplň
Mletý mák osladíme podle chuti a svaříme ho s mlékem a kouskem másla do požadované konzistence.
Tvarohová náplň
Tvaroh v kostce utřeme s cukrem, vanilkou a jedním až dvěma žloutky podle chuti. Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu.
Kakaová náplň
Stejný díl moučkového cukru a tmavého kakaa zakapeme rozpuštěným máslem tak, abychom vytvořili hustou pastu. Pozor, máslo postupně tuhne, takže náplň vytváříme těsně před plněním buchet, jinak se bude drobit a bude se s ní hůře pracovat.
Ořechová náplň
Ořechy a mandle podle chuti rozmixujeme na jemno a směs opražíme na troše rozpáleného másla. Necháme ji vychladnout a pak přidáme vanilkový cukr, rum a jeden až dva žloutky. Důkladně promícháme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI