Kynuté celozrnné koláče zpět

Těsto:
špaldová mouka300 gcelozrnná pšeničná mouka130 ghladká mouka70 g
vejce2 ksdroždí1/2 kostkyroslinné mléko300 ml
třtinový cukr1 lžícepřepuštěné máslo150 gtévie dle chuti
sůl1 lžička
Náplň:
poctivý tvaroh250 gmletý mák150 grostlinné mléko200 ml
vanilkový pudink1 lžícemandličky na ozdobustévie dle chuti
špaldová mouka 300 g, celozrnná pšeničná mouka 130 g, hladká mouka 70 g, vejce 2 ks, droždí 1/2 kostky, roslinné mléko 300 ml, třtinový cukr 1 lžíce, přepuštěné máslo 150 g, tévie dle chuti, sůl 1 lžička, poctivý tvaroh 250 g, mletý mák 150 g, rostlinné mléko 200 ml, vanilkový pudink 1 lžíce, mandličky na ozdobu, stévie dle chuti

Příprava

Musím se přiznat, že kynuté koláče jsem dělala poprvé v životě. Chtěla jsem snídani zpestřit něčím novým a proto jsem se rozhodla upéct zrovna koláčky. Navíc jsem doma měla opět úžasný tvaroh z litovelské sýrárny, který jsem použila i v nedávném receptu na tvarohový dort. Náplň můžete zvolit samozřejmě jakoukoliv, ale já jsem zvolila svůj oblíbený tvaroh a mák. No a nebyla bych to já, kdybych je neudělala něčím jiné. Jsou proto připraveny z celozrnné a špaldové mouky a slazeny jsou pouze stévií.

V míse smícháme teplé mléko, lžíci pšeničné mouky a lžíci cukru. Přidáme rozdrobené droždí, metličkou vše promícháme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (cca 20 minut). Po dvaceti minutách přidáme ke kvásku všechny zbývající suroviny. Pomocí robota (nebo vařečkou) vypracujeme hladké těsto. Mísu opět přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme těsto vykynout. Mezitím si můžeme připravit obě náplně. Na tvarohovou - smícháme tvaroh, pudink a stévii. Na makovou - do hrnce vlijeme mléko, přidáme mák, stévii, krátce povaříme a necháme vychladnout.

Cca po hodině je těsto vykynuté. Lžící z něj odkrajujeme malé kousky, ze kterých vytvoříme kuličky. Ty klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem (na jeden plech jsem dala 12 kuliček). Na každou kuličku zatlačíme tak, aby se uprostřed vytvořil důlek (použijte např. dno skleničky). Důlky naplníme připravenou náplní a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 - 25 minut dozlatova.

2015-07-23 Dezerty

Poznámka

1 vejce do těsta a 1 vejce na potření.

Autor:

Počet porcí
24
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI