Ingredience: | |||||
mléko | 250 ml | cukr | 120 g | vlažné sádlo | 100 g |
žloutek | 2 ks | sůl | 1 lžička | polohrubá mouka | 500 g |
citronová kůra | dle chuti | sušené droždí nebo 1/2 čerstvého | 2 lžičky | povidla, tvaroh, mák, ořechy | dle chuti |
máslo | dle potřeby | mouka | dle potřeby | cukr | dle potřeby |
Není nad domácí koláče. Synáček to dobře ví, a tak si objednal tvarohové a povidlové. V první chvíli si ho chtěl koupit, ale to jsem rázně zamítla. Malej, tuhej, suchej a ještě k tomu za 15,-Kč! Pche...já jich udělala 12 velkých jako dlaň a jeden vyšel na nějakou pětikorunu.
Pokud budete zadělávat těsto v pekárně, tak stačí, když dáte suroviny do nádoby v pořadí jako je v receptu. Samozřejmě krom povidel.
Pokud ale budete zadělávat v robotu či růčo, tak je potřeba nechat vzejít kvásek.
Mléko necháte ovlažit a přidáte kvasnice plus lžíci cukru a dvou lžic mouky z uvedeného množství v receptu. Nádobu kde máte kvásek ideálně položíte víčko a nebo utěrku. Necháte na teplém místě a jakmile kvásek nabublá, tak můžete pokračovat dále.
K ostatní surovinám přilijete vzešlý kvásek a zapnete robot a nebo ruce.
Hníst musíte tak dlouho, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn.
Nádobu ve které bude těsto kynout opět zavřete víkem a nebo přehoďte utěrkou.
Těsto by mělo kynout alespoň jednu hodinu a nebo dokud nezvětší dvakrát svůj objem.
Těsto si rozdělte na 12 a nebo 24 kousků. Záleží, jak velké koláče chcete mít.
Jednotlivé kousky těsta podhrňte vespod a utvořte úhledné kuličky. Nechte 15 minut odpočinout a dlaní utvořte placičky, které naplníte tvarohem s cukrem a žloutkem, povidly, mákem…to záleží na vás.
Já jsem zvolila kombinaci tvarohu a povidel. Když jsou tedy povidla nahoře, uvnitř je schovaný tvaroh a opačně.
Náplň zabalte dovnitř a těsto důkladně stiskněte a otočte vespod. Znova a tentokrát už na plechu s pečícím papírem nechte pod utěrkou 10 - 15 minut odpočinout.
Opět stlačte dlaní a prsty utvořte vyšší okraj. Jestliže se rozhodnete dělat menší koláče, tak okraj se krásně dělá dnem sklenice a nebo menšího hrníčku.
Okraje potřete jedním bílkem rozkvedlaným s trochou mléka a špetkou cukru.
Na koláče dejte horní náplň, rozinky, mandle…no a drobenku.
Tu si připravíte z mouky a moučkového cukru s trochou povoleného másla.
Dejte předehřát troubu na 180°C. Mezi tím koláče ještě malinko nakynou.
Pečte 20 - 25 minut podle velikosti a barvy okraje.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI