Kynuté koláče zpět

Ingredience:
mléko250 mlcukr120 gvlažné sádlo100 g
žloutek2 kssůl1 lžičkapolohrubá mouka500 g
citronová kůra dle chutisušené droždí nebo 1/2 čerstvého2 lžičkypovidla, tvaroh, mák, ořechy dle chuti
máslo dle potřebymouka dle potřebycukr dle potřeby
mléko 250 ml, cukr 120 g, vlažné sádlo 100 g, žloutek 2 ks, sůl 1 lžička, polohrubá mouka 500 g, citronová kůra dle chuti, sušené droždí nebo 1/2 čerstvého 2 lžičky, povidla, tvaroh, mák, ořechy dle chuti, máslo dle potřeby, mouka dle potřeby, cukr dle potřeby

Příprava

Není nad domácí koláče. Synáček to dobře ví, a tak si objednal tvarohové a povidlové. V první chvíli si ho chtěl koupit, ale to jsem rázně zamítla. Malej, tuhej, suchej a ještě k tomu za 15,-Kč! Pche...já jich udělala 12 velkých jako dlaň a jeden vyšel na nějakou pětikorunu.

Pokud budete zadělávat těsto v pekárně, tak stačí, když dáte suroviny do nádoby v pořadí jako je v receptu. Samozřejmě krom povidel.
Pokud ale budete zadělávat v robotu či růčo, tak je potřeba nechat vzejít kvásek.
Mléko necháte ovlažit a přidáte kvasnice plus lžíci cukru a dvou lžic mouky z uvedeného množství v receptu. Nádobu kde máte kvásek ideálně položíte víčko a nebo utěrku. Necháte na teplém místě a jakmile kvásek nabublá, tak můžete pokračovat dále.

K ostatní surovinám přilijete vzešlý kvásek a zapnete robot a nebo ruce.

Hníst musíte tak dlouho, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn.

Nádobu ve které bude těsto kynout opět zavřete víkem a nebo přehoďte utěrkou.

Těsto by mělo kynout alespoň jednu hodinu a nebo dokud nezvětší dvakrát svůj objem.

Těsto si rozdělte na 12 a nebo 24 kousků. Záleží, jak velké koláče chcete mít.

Jednotlivé kousky těsta podhrňte vespod a utvořte úhledné kuličky. Nechte 15 minut odpočinout a dlaní utvořte placičky, které naplníte tvarohem s cukrem a žloutkem, povidly, mákem…to záleží na vás.

Já jsem zvolila kombinaci tvarohu a povidel. Když jsou tedy povidla nahoře, uvnitř je schovaný tvaroh a opačně.

Náplň zabalte dovnitř a těsto důkladně stiskněte a otočte vespod. Znova a tentokrát už na plechu s pečícím papírem nechte pod utěrkou 10 - 15 minut odpočinout. 

Opět stlačte dlaní a prsty utvořte vyšší okraj. Jestliže se rozhodnete dělat menší koláče, tak okraj se krásně dělá dnem sklenice a nebo menšího hrníčku.

Okraje potřete jedním bílkem rozkvedlaným s trochou mléka a špetkou cukru.

Na koláče dejte horní náplň, rozinky, mandle…no a drobenku.

Tu si připravíte z mouky a moučkového cukru s trochou povoleného másla.

Dejte předehřát troubu na 180°C. Mezi tím koláče ještě malinko nakynou.

Pečte 20 - 25 minut podle velikosti a barvy okraje.

Dobrou chuť!

2016-11-02 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI