Ingredience na těsto: | |||||
přesátá hladká mouka | 500 g | sůl | 1 špetka | čerstvé droždí | 35 g |
cukr | 1 lžička | vlažné mléko | 200 g | majolka | 50 g |
rozpuštěné máslo | 80 g | vejce | 1 ks | žloutky | 2 ks |
vanilkový cukr | 1 ks | citronová kůra | 1 lžíce | rozšlehané vejce | 1 ks |
máslo s rumem | 1 hrníček | rozinky máčené v rumu | 1 sáček | ||
Tvarohová náplň: | |||||
tvaroh v kostce | 2 ks | cukr | 1-2 lžíce | citronová šťáva | 2 lžíce |
žloutky | 2 ks | sníh | 2 bílky | pudinkový prášek vanilkový | 2 lžíce |
Hrušková náplň: | |||||
hrušky | 6 ks | cukr | 1-2 lžíce | mleté skořice | 1 lžička |
vanilkový pudink | 1 lžíce |
Koláče jsou vždy nejvděčnější formou, jak ke kafíčku pohostit jakoukoli návštěvu. Postup je snadný a určitě si jej zamilujete.
Hrušky oloupeme a nastrouháme, podusíme s cukrem, skořicí a přidáme v trošce vody rozmíchaný pudink.
V misce smícháme 50 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky.
Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout.
Do větší mísy vsypeme mouku, promícháme se solí, přidáme majolkou, máslo, vejce, žloutky rozmíchané v mléce, vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek. Připravujeme důkladně těsto a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Pak vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na asi 25 stejně velkých dílků, že kterých uděláme kuličky.
Rozložíme je na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout a pak prsty vytlačujeme do tvaru koláčku.
Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme libovolnými náplněmi. Já jsem dala tvarohovou a hruškovou.
Koláčky ozdobíme rozinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 st. dozlatova, asi 15 - 20 minut, podle typu trouby, každá peče jinak, musíme si to pohlídat.
Hned po vytažení z trouby potřeme okraje máslem s rumem a necháme vychladnout. Pokud vám zbyde máslo s rumem, klidně s ním pokapejte i náplň.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI