Kynuté špaldové koláče s tvarohovou náplní zpět

Ingredience:
špaldová mouka350 ghladká mouka na posypání těstapolohrubá mmouka150 g
cukr krupice95 gvanilkový cukr5 gdroždí30 g
rozpuštěné máslo90 gsůl7 gvejce1 ks
vlažné mléko200 mlvejce na pomašlování1 - 2 ks
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh250 gcukr20 gvanilkový cukr20 g
sůl špetkažloutky2 ksmáslo20 g
brusinková marmeláda3 - 4 lžičky
špaldová mouka 350 g, hladká mouka na posypání těsta, polohrubá mmouka 150 g, cukr krupice 95 g, vanilkový cukr 5 g, droždí 30 g, rozpuštěné máslo 90 g, sůl 7 g, vejce 1 ks, vlažné mléko 200 ml, vejce na pomašlování 1 - 2 ks, měkký tvaroh 250 g, cukr 20 g, vanilkový cukr 20 g, sůl špetka, žloutky 2 ks, máslo 20 g, brusinková marmeláda 3 - 4 lžičky

Příprava

Z kynutého těsta prakticky nepeču, ale manžel mě už delší básnil o buchtách a koláčích, které dělávala jeho prababička. Měla jsem tu čest je také ochutnat, a tak jsem si řekla, že do toho půjdu. Důvod, proč z kynutého těsta moc nepeču, je pro mě zdlouhavá příprava těsta buchet či koláčů jako takových, ale možná právě to, dělá moučníky z kynutého těsta jinými. Příprava kynutého těsta se prostě nesmí uspěchat a tak se díky němu učím trpělivosti. Takže si na přípravu těchto koláčů rezervujte tak tři hodiny svého času, ale stojí to za to.

Těsto zaděláme do mísy tak, že smícháme špaldovou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těstíčko, husté jako na lívance. Povrch těsta posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Poté přidáme všechny ostatní suroviny (cukry, máslo, sůl, vejce), dolijeme zbytek mléka a vypracujeme těsto. Použila jsem ruční mixér s hnětacími háky, a to na nízké otáčky přibližně 10 minut. Zpracované těsto vyndáme z mísy a necháme 30 minut vyzrát na válu (nejlépe dřevěném).

Odpočinuté těsto rozdělíme na kousíčky o váze cca 45 g a stočíme je do kuliček. Ty rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem (pečící folií) a to dostatečně od sebe, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 45 minut kynout.

Plochým dnem sklenice vytlačujeme do kuliček dolíček, a to tka aby zůstal asi jen 0,5 cm okraj. Dno pod náplní má být tenké, tak se nebojte přitlačit. Koláčky před naplněním pomašlujte rozšlehaným vejcem a naplňte náplní.

Koláče necháme ještě 10 minut kynout a pečeme v troubě rozehřáté na 160 stupňu cca 15 minut.

Tvarohová náplň:

Tvaroh utřeme s cukrem zastudena, aby byla náplň hladká, přidáme žloutky a máslo a promícháme. Plníme buď cukrářským pytlíkem nebo lžičkou. Navrch přidáme lžičku brusinkkové marmelády.

2016-01-20 Dezerty

Poznámka

Inspirováno knížkou: Poklady klasické české kuchyně aneb jak to to babička tenkrát vařila, autor: Roman Vaněk, Prakul Production s.r.o., Praha 2014, str.178.

Autor:

Počet porcí
24
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI