Ingredience: | |||||
špaldová mouka | 350 g | hladká mouka | na posypání těsta | polohrubá mmouka | 150 g |
cukr krupice | 95 g | vanilkový cukr | 5 g | droždí | 30 g |
rozpuštěné máslo | 90 g | sůl | 7 g | vejce | 1 ks |
vlažné mléko | 200 ml | vejce na pomašlování | 1 - 2 ks | ||
Tvarohová náplň: | |||||
měkký tvaroh | 250 g | cukr | 20 g | vanilkový cukr | 20 g |
sůl | špetka | žloutky | 2 ks | máslo | 20 g |
brusinková marmeláda | 3 - 4 lžičky |
Z kynutého těsta prakticky nepeču, ale manžel mě už delší básnil o buchtách a koláčích, které dělávala jeho prababička. Měla jsem tu čest je také ochutnat, a tak jsem si řekla, že do toho půjdu. Důvod, proč z kynutého těsta moc nepeču, je pro mě zdlouhavá příprava těsta buchet či koláčů jako takových, ale možná právě to, dělá moučníky z kynutého těsta jinými. Příprava kynutého těsta se prostě nesmí uspěchat a tak se díky němu učím trpělivosti. Takže si na přípravu těchto koláčů rezervujte tak tři hodiny svého času, ale stojí to za to.
Těsto zaděláme do mísy tak, že smícháme špaldovou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těstíčko, husté jako na lívance. Povrch těsta posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Poté přidáme všechny ostatní suroviny (cukry, máslo, sůl, vejce), dolijeme zbytek mléka a vypracujeme těsto. Použila jsem ruční mixér s hnětacími háky, a to na nízké otáčky přibližně 10 minut. Zpracované těsto vyndáme z mísy a necháme 30 minut vyzrát na válu (nejlépe dřevěném).
Odpočinuté těsto rozdělíme na kousíčky o váze cca 45 g a stočíme je do kuliček. Ty rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem (pečící folií) a to dostatečně od sebe, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 45 minut kynout.
Plochým dnem sklenice vytlačujeme do kuliček dolíček, a to tka aby zůstal asi jen 0,5 cm okraj. Dno pod náplní má být tenké, tak se nebojte přitlačit. Koláčky před naplněním pomašlujte rozšlehaným vejcem a naplňte náplní.
Koláče necháme ještě 10 minut kynout a pečeme v troubě rozehřáté na 160 stupňu cca 15 minut.
Tvarohová náplň:
Tvaroh utřeme s cukrem zastudena, aby byla náplň hladká, přidáme žloutky a máslo a promícháme. Plníme buď cukrářským pytlíkem nebo lžičkou. Navrch přidáme lžičku brusinkkové marmelády.
Inspirováno knížkou: Poklady klasické české kuchyně aneb jak to to babička tenkrát vařila, autor: Roman Vaněk, Prakul Production s.r.o., Praha 2014, str.178.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI