Kynutý drobenkový koláč s žitnou moukou pro děti od 1 roku zpět

Těsto:
hladká žitná mouka200 gpolohrubá mouka200 gmléko200 ml
třtinový cukr60 gmáslo60 gžloutky2 ks
droždí (3/4 kostky)30 g
Náplň:
tvaroh1 vaničkajablečná přesnídávka1 baleníkompotované meruňky dle potřeby
strouhaná jablka dle potřebycukr dle chuti
Drobenka:
hrubá nebo polohrubá mouka, cukr, máslo v poměru 2:1:1
hladká žitná mouka 200 g, polohrubá mouka 200 g, mléko 200 ml, třtinový cukr 60 g, máslo 60 g, žloutky 2 ks, droždí (3/4 kostky) 30 g, tvaroh 1 vanička, jablečná přesnídávka 1 balení, kompotované meruňky dle potřeby, strouhaná jablka dle potřeby, cukr dle chuti, hrubá nebo polohrubá mouka, cukr, máslo v poměru 2:1:1

Příprava

Se žitnou moukou je to vždycky tak trošku složitější. Je hutná, mazlavá a hůř se s ní pracuje, na pečení sladkého se podle mě ani tak moc nehodí. Tento recept je ale výjimkou a dělá z této buchtičky i o něco málo zdravější hřích.

Vyšlehejte tekuté přísady na těsto a přidejte pevné, droždí do hmoty opatrně rozdrobte rukou a zapracujte. Těsto by mělo být tahavé a lepivé, ale určitě ne tekuté, mělo by držet pohromadě ve tvaru, jaký z něj uděláte. Nechte v teple pod utěrkou odpočívat cca 15 minut. 
 
Mezitím si vytvořte tvarohovou náplň smícháním měkkého tvarohu a dětské přesnídávky. Pokud to považujete za potřebné, ještě ji můžete i dosladit. 
 
Těsto roztahejte prsty do stran po dně menšího vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu, přelijte náplní a doplňte vybraným ovocem. Poté zasypejte ještě drobenkou. Pečte na 170°C přibližně 30 - 40 minut. 
 
Odrazila jsem se původně od tohoto receptu uživatelky teniska, které za něj tímto děkuji.

Dětská specifika

  • recept řadím do kategorie od 1 roku především z toho důvodu, že si nemyslím, že by děti do 1 roku s neustáleným stravovacím režimem měly mlsat buchty. Surovinově na něm snad kromě cukru není nic nevhodného ani pro menší děti, jedinou výjimku tvoří tvaroh v náplni, který se kvůli vyššímu obsahu bílkovin doporučuje od 1 roku věku.
2016-02-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI