Korpus: | |||||
rýžová polohrubá mouka | 350 g | pohanková mouka | 150 g | tapioka škrob Adveni | 60 g |
vanilková hraška | 65 g | čerstvé droždí | 20 g | mandlové mléko Provamel | 420 ml |
Alsan Bio (máslo či tuk) | 60 g | třtinový cukr | 50 g | kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu | dle chuti |
sůl | špetka | pohanková mouka | na podsypání těsta | Alsan Bio | na pomazání |
Náplň: | |||||
jablka | 5 - 6 ks | skořice | dle chuti | strouhaný kokos | 2 - 3 hrsti |
nesířené rozinky | 2 hrsti | mleté mandle | 2 - 3 hrsti | Bioláda Zahrada - výběrový džem | na potření korpusu |
Drobenka: | |||||
Alsan Bio | dle potřeby | pohanková mouka | dle potřeby | třtinový cukr | dle potřeby |
Na ozdobení: | |||||
rozinky | dle potřeby | mandle | dle potřeby |
Už delší dobu jsem se chystala na jablečný závin a jelikož si ráda hraju s bezlepkovým těstem, chtěla jsem si jej vyzkoušet. Když jsem měla těsto připravené, vzpomněla jsem si na úplně novou formu na koláč z Lidlu, a tak jsem ji musela hned vyzkoušet, těsta bylo dostatek a vznikl i plánovaný závin. A musím říct, že se mi ty moje pokusy docela daří. Koláč neměl chybu a byl náležitě oceněn nejmenším strávníčkem jako mňam. Tatínek si liboval rovněž u závinu, jen příště mu tam mám přidat víc jablek. No dobrá tatínku já se příště polepším.
Nejprve si připravíme těsto. Na pracovní plochu, ideálně na nepřilnavou podložku nasypeme odváženou rýžovou polohrubou a pohankovou mouku, tapioka škrob, díky kterému se nám bude s těstem lépe pracovat. V rendlíku si ohřejeme mandlové mléko, tak aby bylo vlažné, přidáme do něj nadrolené droždí, vanilkovou hrašku a třtinový cukr, promícháme a necháme přibližně 3 minuty stát.
Mezitím si omyjeme citron, ze kterého si najemno nastrouháme citronovou kůru.
Z mouky a tapioka škrobu vytvoříme důlek, do kterého nalijeme směs rostlinného mléka, vanilkové hrašky, cukru, droždí, přidáme povolený Alsan, nastrouhanou kůru z citronu a vypracujeme si nelepivé těsto, které přendáme do misky, přiklopíme utěrkou a necháme 20-30 minut kynout, záleží na okolní teplotě, těsto nenakyne tolik jako těsto, které obsahuje lepek.
Když nám těsto pěkně kyne, máme čas na přípravu náplně. Oloupeme a nastrouháme jablka, já si je nastrouhala nahrubo, přidáme skořici, pomleté mandle, rozinky a strouhaný kokos, kterého jsem dala přibližně 3 hrsti, aby nedošlo k rozmočení těsta, ale i zároveň k ovonění.
Mandle můžeme použít i i celé, já si je namlela z důvodu, že koláč byl připravován i pro syna a měla jsem obavu, aby je nevdechl.
Po nakynutí těsta si těsto vyklopíme na pomoučněnou podložku, vyválíme si potřebnou velikost těsta na koláč, já potřebovala 27cm + okraj koláče, výšku těsta jsem měla přibližně kolem 0,5cm. O tenčí se nepokoušejte, těsto by se trhalo a hlavně by se korpus při krájení a konzumaci trhal. Když máme vyválený požadovaný tvar a velikost, přendáme těsto do formy na koláč, vmačkáme těsto prsty ke dnu a stranám, potřeme dno koláče výběrovým džemem, já zvolila Bioládu Zahrada a na ni navrstvíme směs jablek, skořice, mandlí, kokosu a rozinek. Jelikož jsem měla dost těsta, hrála jsem si ještě s okrajem a mřížkou na koláč. Vyválela jsem si špagátky z těsta, které jsem dala po obvodu koláče a přes sebe a vytvořila z nich mřížku, kterou jsem před pečením potřela tukem. Pak už jsem jen připravila drobenku z pohankové mouky, cukru a Alsanu a vzniklou drobenkou koláč posypala.
Koláč jsem vložila do rozehřáté trouby a pekla jsem na 180°C přibližně 20 minut do zrůžovění, koláč jsem po upečení ozdobila rozinkami a mandlemi.
Jelikož mi zůstalo poměrně dost těsta, rozhodla jsem se ještě pro závin, samozřejmě můžete těsto využít i na druhý koláč pokud máte dvě formy, já ji sice mám, ale chtěla jsem si z těsta závin zkusit.
Těsto jsem vyválela přes pečící papír, kde jsem si jej ponechala, naplnila stejnou náplní jako u koláče a pomocí pečícího papíru stočila, potřela tukem, přendala na plech i s pečícím papírem a dala péct na 180°C přibližně 15-20 minut.
Těsto je závinu trošku sušší, příště vyzkouším při pečení přikrýt alobalem, ale když jsem jej po vychladnutí dala do potravinové fólie a do lednice, bylo druhý den měkké.
Z uvedených surovin připravíte koláč o průměru 27 cm a 1 závin 18 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI