Kynutý mazanec zpět

Ingredience:
hladká mouka230 gpolohrubá mouka100 gdroždí20 g (1/2 kostky)
vlažné mléko115 mlcukr60 gvanilkový cukr (nebo zrníčka z vanilkového lusku, či vanilková esence)1 sáček
změklé máslo70 gsůl4 gnastrouhaná citronová kůra5 g
vejce1 ksrozinky (namočit do rumu)50 gnasekané loupané mandle50 g
mandlové lupínky, nebo sekané mandle na posypánírozšlehané vajíčko na pomazání
hladká mouka 230 g, polohrubá mouka 100 g, droždí 20 g (1/2 kostky), vlažné mléko 115 ml, cukr 60 g, vanilkový cukr (nebo zrníčka z vanilkového lusku, či vanilková esence) 1 sáček, změklé máslo 70 g, sůl 4 g, nastrouhaná citronová kůra 5 g, vejce 1 ks, rozinky (namočit do rumu) 50 g, nasekané loupané mandle 50 g, mandlové lupínky, nebo sekané mandle na posypání, rozšlehané vajíčko na pomazání

Příprava

Pokud hledáte recept n mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký, tenhle podle Romana Vaňka je ten pravý. Peču ho pravidelně a vždycky se povedl. Jen je sázka do loterie, jak dlouho bude kynout. Někdy stačí hodina, jindy dvě a loni jsem potřebovala hodiny tři.

Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Nezamícháváme všechnu mouku, naopak omládek v míse vypadá jako sopka (tvořená moukou) a kráter uprostřed je zaplněn oním těstíčkem. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto (já nechávám pracovat robot). Nakonec vmícháme rozinky (slijeme z nich nejprve rum) a mandle a těsto necháme 30 minut vyzrát (na dřevu nebo umělé hmotě, nerez nebo mramor se nehodí, protože chladí).

Těsto skulíme do bochánku, dáme na plech a na teplém místě a zakryté utěrkou necháme kynout minimálně jednu hodinu (čas je velmi proměnlivý, záleží na teplotě, někdy kyne hodinu, jindy tři).

Místo bochánku můžeme vytvořit i pletený mazanec. Já pletu ze 4 dílů, je to jednoduché, najděte si na googlu heslo "pletený mazanec" a nebo třeba v tomto videu

Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět. Vykynutý bochánek potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a nahoře do kříže rozstřihneme/rozřízneme (pletený mazanec nenastřiháváme). Pečeme 40-50 minut na 160°C.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-03-21 Dezerty

Poznámka

Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI