Kynuté těsto: | |||||
hladká mouka (použila jsem mix pšeničné a špaldové) | 350 g | sůl | špetka | mléko | 130 ml |
čerstvé droždí | 20 g | máslo | 50 g | cukr krupice | 50 g |
žloutky | 3 ks | citronová kůra | dle chuti | vejce | na potření |
Tvarohová náplň: | |||||
tvaroh v kostce (ne vaničkový) | 250 g | žloutek | 1 ks | moučkový cukr | dle chuti |
citronová kůra | dle chuti | rozinky máčené v rumu | dle chuti | ||
Dokončení: | |||||
žloutek nebo vajíčko | na potření | máslo | plátek | rum | dle chuti |
Vánoce se pomalu blíží a já už dostávám chuť na maminčinu domácí vánočku. Takže abych si to čekání trochu zkrátila a zpříjemnila, upekla jsem si tento tvarohový cop. Vánočku mi připomíná nejen vzhledem, ale trochu i chutí. Kynuté těsto je takové tužší a hutnější, tedy přesně takové, jaké mám na vánočce ráda.
Tvarohu je tam podstatně méně, než jsem zvyklá dávat třeba do koláčů, ale v tomto případě to vůbec nevadí. I to "málo" stačí, aby těsto zůstalo krásně vláčné. Určitě ale použijte tvaroh v kostce, nikoliv ten vaničkový. Náplň musí být hustá, aby vám při rozkrojení a motání těsta nevytekla ven.
Kynuté těsto:
Do teplého mléka odeberte lžičku cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a přidejte zbytek cukru. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky a citronovou kůru a nalijte do mísy s moukou. Přidejte i rozpuštěné máslo a vypracujte pevné těsto. Je trochu tužší, ale kynutím zjemní.
Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi 1,5 - 2 hodiny zvolna kynout. Čím déle, tím lépe, během kynutí můžete jednou propracovat.
Tvarohová náplň:
Tvaroh rozmíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou do hladka. Nakonec přidejte rozinky. Tvarohová náplň by měla být hustá.
Dokončení:
Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto rozválejte na placku ca. 40x30 cm a rozetřete na ni celou tvarohovou náplň. Od delší strany zatočte do závinu a položte ho spojem dolů na připravený plech.
Ostrým nožem závin po celé délce rozřízněte na polovinu a jednotlivé poloviny položte vedle sebe řeznou stranou nahoru. Zapleťte do copu tak, že začněte od středu nejdříve k jednomu kraji, pak k druhému, konce pevně přimáčkněte. Celé dobře pomažte vajíčkem. Rozinky mají tendenci se pálit, zkuste je zatlačit dovnitř, aby příliš nevykukovaly.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 170-180 stupňů, aby cop příliš neztmavl.
Po vytažení z trouby potřete celý cop rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Před servírováním pocukrujte.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI