Těsto: | |||||
voda | 1/2 l | tuk | 130 g | hladká mouka | 300 g |
veje | 7 ks | sůl | špetka | ||
Vanilkový krém: | |||||
mléko | 0,5 l | vanilkové pudingové prášky | 2 ks | cukr | 6 - 8 lžic |
máslo | 250 g | ||||
Šlehačka: | |||||
smetana 31% | 2 ks | ztužovač šlehačky | 2 ks |
Krásnou a pohodovou neděli přeji! Když dnes tak prší, musela jsem nám upéci, něco pro lepší náladu. A když voda, tak mě napadly zrovna LABUTĚ. K nedělní kávičce, nebo čaji, je to opravdu ideální lehký dezertík.
Vanilkový krém
Z mléka, dvou lžic cukru a pudingových prášků uvaříme hustý puding. Na horký puding dáme potravinářkou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí “škraloup" a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme cukrem, postupně přidáváme puding a vyšleháme v hladký krém.
Šlehačka
Z uvedených ingrediencí vyšlehat šlehačku, kterou navrstvíme s pomocí cukrářského sáčku.
Postup
Nejprve si připravíme odpalované těsto. V hrnci ohřejeme vodu, v ní rozpustíme tuk a přidáme špetku soli. Když se voda vaří a tuk je rozpuštěný, stáhneme teplotu, vmícháme mouku a mícháme, dokud se mouka už nechytá na vařečku ani stěny hrnce. Pak za stálého míchání postupně přidáváme vajíčka (používám ruční mixér).
Hotové těsto nastříkáme pomocí cukrářského sáčku, na vyložený plech pečícím papírem. Na jeden plech stříkáme tvar čísla „2“ – to jsou krky labutí. A na druhý plech stříkáme zase oválky – stříkáme dvě vrstvy nad sebe. Z této dávky uděláme dva plechy labutích krků a dva plechy oválků.
Dvojky neboli krky labutí pečeme při 200°C do růžova, cca 10 minut. Oválky pro tělíčko labutě pečeme také při 200°C do růžova, cca 20 minut. Při pečení nesmíme otevírat troubu, jinak by těsto nevyběhlo.
Vychladlé oválky prořízneme a vrchní díl rozřízneme (ale nedořízneme úplně). Připravené oválky plníme vanilkovým krémem, poté vložíme krk labutě, nastříkáme šlehačku a přiklopíme. Nakonec pocukrujeme a můžeme servírovat. Z této dávky jsem měla 40 malých labutí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI