Krém: | |||||
domácí lučina (2 tvarohy + 2 zakysané smetany) | 400 g | máslo | 200 g | cukr moučka (nebo lžíce stévie) | 100 g |
rozmražené vypeckované višně | 2 hrsti | ||||
Poleva: | |||||
čokoláda na vaření | 100 g | tuk | 75 g | ||
Korpus: | |||||
vejce (zvlášť bílky a žloutky) | 5 ks | cukr mouča | 4 lžíce | polohrubá mouka | 5 lžic |
jedlá soda | 1/2 lžičky | kakao | 1 a 1/2 lžíce | Caro instantní káva | 1 a 1/2 lžíce |
olej | 5 lžic | horká voda | 5 lžic | ||
Rosol z višní: | |||||
okapaná šťáva ze zmrzlých višní | dle potřeby | cukr (stévie) | dle chuti | solamyl | dle potřeby |
Měla jsem chuť na něco osvěžujícího s domácí lučinou a s višněmi, a tak vznikl tento dezert. Domácí lučina ze dvou tvarohů a dvou zakysaných smetan je opravdu o 100 %, lepší než lučina z jogurtů, drží x dní.
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme pomalu horkou vodu, postupně přisypeme sypké suroviny (mouka se sodou, kakao) střídavě přidáváme s olejem. Vložíme do teflonové dortové formy, nebo do dortové formy s pečícím papírem. Pečeme rozehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut. Zkoušíme špejlí.
Dortík necháme chladnout na mřížce.
Mezitím si připravíme krém z lučiny, másla a cukru. Vychladlý korpus potřeme krémem, posypeme okapanými vypeckovanými višněmi.
Nakonec v horké lázni připravíme z tuku a čokolády polevu.
Okapanou šťávu ze zmrzlých višní jsem použila na rosol, kam jsem při vaření přidala trochu cukru a solamylu.
Celý dort i s krémem, višněmi a polevou jsem nakonec přelila rosolem z višní (není nutné). Dort dáme na cca 4 hodiny do chladu. Zdobíme šlehačkou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI