Těsto: | |||||
polohrubá mouka | 230 g | cukr | 60 g | změklé máslo | 100 g |
vejce | 1 ks | prášek do pečiva | 1 zarovnaná lžička | ||
Náplň: | |||||
tvaroh (tučný vaničkový) | 500 g | mléko | 200 ml | vejce | 1 ks |
vanilkový pudink (nebo 40g kukuřičného škrobu a 1/2 lžičky vanilkového extraktu) | 1 ks | cukr | 80 g |
Jestli se oblíbenost hodnotí četností výskytu, potom je tenhle koláč u nás doma nejoblíbenější, protože se u nás doma vyskytuje v průměru jednou do měsíce (a to je vzhledem k tomu, co všechno peču, opravdu dost často). Je rychlý, velmi dobrý a suroviny na něj máte zcela jistě doma.
Náplň je lepší míchat v ruce než v robotu či elektrickém šlehači. Vysoké otáčky totiž do tvarohu vmetou příliš mnoho vzduchu a náplň je pak moc nadýchaná, což v případě tohohle koláče není žádoucí. Je to až tak málo žádoucí, že když jsem kdysi ten šlehač používala, muž mi koláč "reklamoval", že je náplň moc lehká.
Těsto:
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Máslo utřeme s cukrem a vejcem. Smícháme mouku s práškem do pečiva a zpracujeme do másla. Těsto pomocí prstů vytlačíme do koláčové formy a natřeme ho pikantní marmeládou (nejčastěji používám rybízovou).
Náplň:
Do mísy vložíme tvaroh, vejce a cukr a metličkou ručně rozmícháme do hladka.
Pudink (nebo škrob) rozmícháme v mléce a přidáme k tvarohu. Opět v ruce vymícháme v hladkou tekutou směs.
Náplň nalijeme na těsto pomazané marmeládou a opatrně (náplň je opravdu hodně tekutá) vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 40 - 50 minut, dokud se nezačne zvedat i střed a náplň se už neklepe jako sulc (a nebo jen velmi málo až neznatelně).
Necháme vychladnout a podáváme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI