Čokoládový korpus: | |||||
mléko | 100 ml | voda | 50 ml | 85% tmavá čokoláda | 40 g |
vejce velikosti L | 1 ks | slunečnicový olej | 3 lžíce | hladká mouka | 100 g |
dřeň z 1/2 vanilky | moučkový cukr | 80 g | prášek do pečiva | 1 balíček | |
Náplň: | |||||
lesní ovoce + na ozdobení | 250 g | 40% smetana na šlehání | 100 g | zakysaná smetana | 50 g |
prášková želatina | 1 a půl lžíce | cukr | cca 40 g |
Mám ohromně ráda lesní ovoce. Maliny, ostružiny, borůvky… A nejen pro ty syté odstíny barev, kterými se pyšní, ale hlavně pro jejich výraznou chuť. Nikoho asi nepřekvapí, že ty nasbírané v lese mají chuťově jaksi větší šmrnc. Před týdnem jsem si musela trochu odpočinout od psaní diplomky (ano, ještě není po všem) a vyrazili jsme do lesa na nějaký ten lup. Borůvek už bylo poskrovnu, ale maliny zrovna zažívaly největší rozkvět a ostružiny už začaly taky pomalu dozrávat. Toho se muselo využít! A tak začal malý experiment a jsem ráda, že se s vámi můžu podělit o plody své práce.
1. Jako první začnu čokoládovým korpusem. Troubu předehřeji na 180 stupňů. Do mísy navážím mouku, cukr, přidám vanilku a prášek do pečiva. V hrnečku rozkvedlám vajíčko se třemi lžícemi oleje. Dále ve vodní lázni rozpustím v mléce s vodou tmavou čokoládu a odstavím z ohně. Do sypké směsi vmíchám vlahou rozpuštěnou čokoládu v mléce a poté také z hrnku rozkvedlané vajíčko s olejem. Metličkou vypracuji hladké těsto. Pokud by se vám zdálo těsto řidší, přisypejte ještě trochu hladké mouky.
2. Připravím si plech a dám na něj pečicí papír. Těsto totiž nebudu lít do formy, ale na plech, a z upečené placky teprve dortovou formou o průměru 19 cm korpus vykrojím. Dělám to tak proto, že v dortové formě by se těsto pečením o trochu zmenšilo a já chci, aby korpus seděl kvůli následné náplni až k okrajům.
3. Těsto opatrně liji na pečicí papír sběračkou. Samo utvoří vcelku pravidelný kruhovitý tvar. Nijak těsto neroztírám. Nechám jej tak, jak je a dám jej péct na 20 – 25 minut.
4. Po upečení korpus vyndám z trouby, sundám z plechu a nechám jej vychladnout. Mezitím důkladně omyji a rozmixuji ovoce a přidám cukr podle chuti (někdy jsou plody cukernatější, někdy kyselejší). Vezmu jemné sítko a rozmixované ovoce propasíruji, abych se zbavila malých zrníček. Poté propasírovanou šťávu zapráším 1 a půl lžící práškové želatiny a nechám 10 minut bobtnat.
5. Mezitím vychlazenou smetanu vyšlehám do šlehačky a opatrně smíchám se zakysanou smetanou.
6. Šťávu z ovoce s želatinou dám do vodní lázně a zahřívám na cca 60 stupňů (nevařím!), dokud se želatina nerozpustí. Poté směs odstavím z plotny a chviličku nechám chladnout.
7. Vezmu dortovou formu a z upečené placky vykrojím korpus, který do ní poté vložím. Zbytky placky můžete buď sníst – je to fakt mňam! Anebo opět, jak jsem radila v předešlém receptu, zrecyklovat do skleničkových pohárů.
8. V posledním kroku řádně smíchám šťávu z ovoce se smetanovou směsí a naliji na korpus (pokud vám zbude nějaké ovoce, neváhejte ho vyskládat na korpus před zalitím). Pokud by se utvářely na povrchu bublinky, neváhejte s formou třísknout o stůl (šetrně, ale efektně). Vršek formy přikryji alobalem a dám na noc do lednice.
9. Druhý den vyndám dort z lednice, vezmu nahřátý nůž (nahřívám v hrnečku s horkou vodou) a opatrně oddělím dort po obvodu od formy. Poté teprve dortovou formu otevřu. Dort ozdobím zbylými malinami a může se baštit! Opět jednotlivé dílky krájím horkým nožem. Joo, a pokud to vydržíte, nejlepší je snad třetí den, ale perfektní je už od začátku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI