Ingredience: | |||||
změklé máslo | 200 g | třtinový cukr | 170 g | vejce | 4 ks |
tvaroh (ideálně s jogurtovou kulturou) | 200 g | levandulové lístky (čerstvé nebo sušené) | hrstka | hladká pšeničná mouka | 150 g |
polohrubá celozrnná špaldová mouka | 150 g | kypřící prášek | 4 lžičky | vanilkový cukr | 1 pytlík |
Přijela jsem z dovolené celá nadšená zkoušet nové věci. A protože mi už asi rok ležela v hlavě levandulová bábovka z některého z loňských Apetitů, a protože nám na zahradě krásná fialová levandule ještě pořád kvete, volba byla jasná. Kromě toho jsem nikdy nepekla bábovku.
Jak je mým dobrým zvykem, rozhodla jsem se recept číst až v průběhu pečení a jak jsem šikovná, všechno jsem to popletla. Díky mé nepozornosti jsem pravděpodobně udělala bábovku úplně jinou, ale přece tak hebkou, voňavou a žluťoučkou,... zkusíte ji taky?
Dáme rozehřát troubu na 180°C (pokud máte troubu horkovzdušnou, nebo pokud máte tmavou formu, stačí asi tak 170°C) a bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou. Změklé máslo utřeme cukrem (ideální je použít robot) a následně po jednom vmícháme celá vejce. Když nám vznikne hladká směs, vmícháme tvaroh. V druhé míse smícháme suché ingredience – levandulové kvítí, všechnu mouku, vanilkový cukr a kypřící prášek. Suchou směs za stálého míchání vsypeme k tekuté směsi a vyšleháme hladké těsto. To pak přendáme do formy na bábovku a dáme to trouby. Pečeme asi 45 minut (vpich špejlí vítán).
Záleží jen na Vás, jak moc levandulovou tuhle krásku chcete mít. Podle mě stačí do těsta opravdu troška – na ovonění a ozvláštnění bábovky. Nerada bych při jídle měla dojem, že koušu do mýdla. :)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI