Ingredience: | |||||
máslo | 210 g | cukr moučka | 100 g | hladká mouka se špaldovou 1.1 | 250 g |
bramborový/kukuřičný škrob | 1 lžíce | žloutek | 1 ks | citrónová šťáva | 1 lžíce |
kůra z citrónu | 1 hrstička | sůl | 1 špetka | čerstvá levandule | 1 lžíce |
citrónový tymián | 1 lžíce |
V naší domácnosti se moc nemlsá. Když už se rozhodnu něco upéct, tak to musí být něco co dlouho vydrží a nebo to můžu rozdat. Tyto sušeny splňují oba předpoklady a navíc je můžu zabalit do krabičky jako úplatek pr naši malou dceru. Ve své podstatě se jedná o úplně obyčejné máslové sušenky, které jsou ale plné neobyčejných a pro někoho možná nezvyklých vůní. Za inspiraci děkuji blogu Kitchen story.
Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které musíte nechat odpočinout v lednici. Těsto je nejdříve hodně lepkavé. Nechte ho chvíli vychladnout a pak z něj vypracujte válečky o průměru cca 5 cm. Ty zabalte do folie a vraťte do lednice. Minimálně na hodinu, ale klidně vydrží i den či dva.
Z pevného těsta krájejte ostrým nožem kolečka cca 8 mm tlustá.
Kolečka položte na nepřilnavý plech nebo pokryjte pečícím papírem.
Mezi kolečky nechte prostor, protože pečením trochu naběhnou.
Pečte při teplotě 200 stupňů dorůžova.
Je to opravdu otázka několika minut, tak se od trouby raději nevzdalujte.
Vychladlé sušenky vydrží ve vzduchotěsné nádobě i několik týdnů, však buďte si jisti, že budou mizet závratnou rychlostí.
U bylinek postupujte s rozvahou. Na celou dávku těsta použijte maximálně 2 lžíce bylinek. Sušených o trochu méně, jsou aromatičtější. Pokud máte možnost výběru tymiánu, určitě šáhněte po citrónovém. Kdo by měl v zahrádce rozmarýn, máte tip na další várku voňavých sušenek.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI