Ingredience: | |||||
hladká výběrová mouka | 470 g | moučkový cukr | 150 g | vanilkový cukr | 1 balíček |
Hera (já dávám na půl s máslem) | 310 g | vejce | 1 ks | kůra z dobře očištěného citronu (lze vynechat) | dle chuti |
nejlépe rybízová marmeláda nebo jiná | na spojení |
Recepty na Vánoční cukroví není nikdy dost. Pokud jíte rádi slepované cukroví, jste na tom správném profilu.
Do velké, hluboké mísy dáme mouku a cukr. Dlaní utvoříme důlek do kterého přidáme vejce, na menší kousky pokrájený změklý tuk, kůru a vše dobře propracujeme. Těsto necháme chvíli odpočinout(v lednici lze i zabalené v mikrotenu několik dní, podle času).
Odpočinuté těsto rozdělíme na 4díly. Vál si mírně poprášíme moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválíme na tloušťku cca 4mm.
Vedle připraveného plátu si nasypeme trošku mouky, do které“máčíme“vykrajovátka a do těsta vytlačujeme námi oblíbené tvary. Příborovým nožem každý kousek podebereme, přeneseme na plech vyložený silikonovou podložkou, nebo pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do slabého zrůžovění, cca 8minut(každý podle své trouby, jak je zvyklý).
Hotové, vychladlé cukroví potřeme z jedné strany marmeládou a lehce přitiskneme druhý stejný díl.
Narovnáme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet.
Moučkovým cukrem sypeme před podáváním.
Toto těsto mám od své přítelkyně Pavlušky, když se v Bzenci učila na cukrářku.Používám ho již mnoho let a málokdy se mi stane, že se některý kousek rozlomí. S těstem se velice dobře pracuje.
Většinou se různá těsta zadělávají přímo na vále. Já je raději dělám v hluboké míse,tolik se kolem nenašpiní.
počet porcí: z uvedených surovin je 1 kg těsta
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI