Linecké ovocné košíčky zpět

Ingredience:
špaldová hladká mouka300 - 350 gpanela či jiné sladidlo60 gvanilkový lusk - vanilka z nej1 ks
vejce2 kscitron - kůra1 ksšťáva z citronu1 lžička
České Ghíčko Bio, Alsan bio či máslo60 gmoučkový cukr na posypání dle potřebyšpaldová hladká mouka na podsypání
Náplň:
ovoce (jahody) dle chuti
špaldová hladká mouka 300 - 350 g, panela či jiné sladidlo 60 g, vanilkový lusk - vanilka z nej 1 ks, vejce 2 ks, citron - kůra 1 ks, šťáva z citronu 1 lžička, České Ghíčko Bio, Alsan bio či máslo 60 g, moučkový cukr na posypání dle potřeby, špaldová hladká mouka na podsypání, ovoce (jahody) dle chuti

Příprava

Manžel nám donesl jahůdky, které lákaly k nějaké jahodové mňamce. Když jsme měli naplněná bříška, rozhodla jsem se pro košíčky. Formu lze zvolit kteroukoliv, koláč, košíčky, lze využít i dortovou formu a vytvarovat okraj, fantazii se meze nekladou. Já mám vykrajovátko na košíčky od Tescomy, práce s ním je radost a strašná zábava, vyhrají si i děti. Jde dělat jak kulaté tvary, tak právě tyto luxusní kytičky. Ještě větší radost mi dělá forma na muffiny. Pořizovací cena je vyšší, ale vyplatí se. Žádné vymazávání, vysypávání, bez přichycení těsta, upečené košíčky vyklouznou jak po másle, takže velké nadšení.

Příprava moučníku je strašně jednoduchá. Na pracovní podložku nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého dáme vejce, tuk, panelu, vanilku, citronovou kůru a šťávu z citronu. Vypracujeme těsto, které dáme na 2 hodinky odpočinout. Následně si pomoučníme pracovní podložku, těsto vyválíme a vykrajujeme tvary (viz obrázek). Následně již jen naplníme košíčky libovolnou náplní. Já jsem naplnila pokrájenými čerstvými jahodami a dala upéct. Pečeme na 180°C do zrůžovění, přibližně 10 - 15 minut. Košíčky lze upéci jako korpus a následně až pak naplnit. Lze udělat rovněž "s tvarohem" a ovocem (tato alternativa je zmíněna v poznámce). S touto alternativou tvarohu lze pracovat jak za studena, tak zatepla 

Přeji dobrou chuť.

2018-06-13 Dezerty

Poznámka

Na dno košíčků můžeme přidat jako náplň 200 g přírodního Šmakouna místo tvarohu. Šmakouna rozbalíme, nastrouháme najemno, přidáme sladidlo dle chuti, šťávu a kůru z 1 citronu, případně dle vlastní chuti a začneme šlehat tyčovým mixérem, směs musí držet na lžíci. Doředíme rostlinným mlékem. Přidáváme jej nakonec, obzvláště pokud budeme sladit javorovým sirupem nebo jiným tekutým sladidlem.

Autor:

Počet porcí
14
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI