Linecký jablečný skořicový koláč s ořechy, mandlemi a rozinkami zpět

Ingredience:
hladká špaldová mouka T630130 gČeské Ghíčko30 gpanela (případně jiné sladidlo)30 g
žloutek1 ksmandlové mléko2 lžícerum1 lžíce
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů1/2 balíčkuolej na vymazání plechuhrubá mouka na vysypání plechu
Náplň:
jablka3 - 4 ksskořice dle chutirozinky1 - 2 hrsti
vlašské ořechy dle chutimandle dle chuti
hladká špaldová mouka T630 130 g, České Ghíčko 30 g, panela (případně jiné sladidlo) 30 g, žloutek 1 ks, mandlové mléko 2 lžíce, rum 1 lžíce, kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1/2 balíčku, olej na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání plechu, jablka 3 - 4 ks, skořice dle chuti, rozinky 1 - 2 hrsti, vlašské ořechy dle chuti, mandle dle chuti

Příprava

Sešlo se mi trošku víc jablíček a jablečné koláče patří mezi naše oblíbené, toto těsto je velmi univerzální, můžeme do něj přidat klidně vlašské ořechy, dýni… Stejně tak možností náplní je nesčetně, můžeme jej připravit s tvarohem, případně ve variaci s mandlovým krémem či kešu tvarohem, který naleznete ZDE a mandlový krém pak ZDE.

Příprava těsta je velmi snadná, povolený tuk, cukr, žloutek, rum a mléko v míse či na vále smísíme s prosátou moukou a práškem do pečiva, vypracujeme těsto. Můžeme nechat těsto krátce odležet v lednici, aby se nám s ním dobře pracovalo.

Vezmeme si formu, ve které budeme koláč péct, vytřeme ji olejem, vysypeme moukou.

Nastrouháme jablka nahrubo, přidáme k nim skořici, rozinky. Vyjmeme těsto z lednice, vyválíme z něj potřebný plát o síle 1cm, vložíme jej do formy, těsto propícháme vidličkou, aby se nezdvihalo. Mně zbyla ještě část těsta, které jsem dala stranou.

Koláč naplníme zvolenou náplní, já naplnila nastrouhanými jablky se skořicí a rozinkami, přidala jsem rozlámané vlašské ořechy a mandle. Ze zbylého těsta jsem vytvořila kolem dokola okraj a vykrojila z těsta jablíčka, která jsem dala na střed koláče jako ozdobu a ozdobila špičkami mandlí.

Okraje koláče můžeme potřít vajíčkem nebo tukem, já zvolila České Ghíčko. Koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 25 minut.

Koláč necháme vychladnout a pak již jen stačí vychutnat tu dobrotu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-09-08 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI