Ingredience: | |||||
hladká špaldová mouka T630 | 130 g | České Ghíčko | 30 g | panela (případně jiné sladidlo) | 30 g |
žloutek | 1 ks | mandlové mléko | 2 lžíce | rum | 1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 balíčku | olej | na vymazání plechu | hrubá mouka | na vysypání plechu |
Náplň: | |||||
jablka | 3 - 4 ks | skořice | dle chuti | rozinky | 1 - 2 hrsti |
vlašské ořechy | dle chuti | mandle | dle chuti |
Sešlo se mi trošku víc jablíček a jablečné koláče patří mezi naše oblíbené, toto těsto je velmi univerzální, můžeme do něj přidat klidně vlašské ořechy, dýni… Stejně tak možností náplní je nesčetně, můžeme jej připravit s tvarohem, případně ve variaci s mandlovým krémem či kešu tvarohem, který naleznete ZDE a mandlový krém pak ZDE.
Příprava těsta je velmi snadná, povolený tuk, cukr, žloutek, rum a mléko v míse či na vále smísíme s prosátou moukou a práškem do pečiva, vypracujeme těsto. Můžeme nechat těsto krátce odležet v lednici, aby se nám s ním dobře pracovalo.
Vezmeme si formu, ve které budeme koláč péct, vytřeme ji olejem, vysypeme moukou.
Nastrouháme jablka nahrubo, přidáme k nim skořici, rozinky. Vyjmeme těsto z lednice, vyválíme z něj potřebný plát o síle 1cm, vložíme jej do formy, těsto propícháme vidličkou, aby se nezdvihalo. Mně zbyla ještě část těsta, které jsem dala stranou.
Koláč naplníme zvolenou náplní, já naplnila nastrouhanými jablky se skořicí a rozinkami, přidala jsem rozlámané vlašské ořechy a mandle. Ze zbylého těsta jsem vytvořila kolem dokola okraj a vykrojila z těsta jablíčka, která jsem dala na střed koláče jako ozdobu a ozdobila špičkami mandlí.
Okraje koláče můžeme potřít vajíčkem nebo tukem, já zvolila České Ghíčko. Koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 25 minut.
Koláč necháme vychladnout a pak již jen stačí vychutnat tu dobrotu.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI