Ingredience: | |||||
hladká mouka + trošku na podsypání | 200 g | mleté mandle | 60 g | skořice | špetka |
žloutek | 2 ks | moukčový cukr | 60 g | máslo (lepší chladnější) | 125 g |
marmeláda dle Vaší volby a třeba trošku rumu nebo amaretta | 400 - 500 g | máslo | na vymazání formy | hrubá mouka | na vysypání formy |
Další potřeby: | |||||
vál | váleček | vykrajovátka dle Vaší fantazie |
Linecký koláč, Crostata marmelatta, Tarte de Linz........ zná snad úplně každý.milovník sladkostí. Receptů na ten "zaručeně pravý" je mnoho. Vyzkoušely jsme jich opravdu hodně a vítězem se stal recept voňavý po skořici a mandlích.
Můžete ho péct po celý rok ale nejvíc si ho užijete v zimě. Naplněný tou Vaší domácí marmeládou bude chutnat prostě nejlépe. Kousek tohoto koláče s šálkem čaje nebo kávy dokáže vykouzlit skvělou atmosféru. Připravit ho zvládne každý. Tradiční linecký koláč je mřížkový, ale Vy si můžete vymyslet cokoli a vykrájet ozdoby ze zbylého těsta podle Vaší fantazie a koláč bude vypadat pokaždé jinak. Podle druhu marmelády mu také dáte pokaždé jinou chuť. Nebuďte konzervativní a vyzkoušejte meruňkovou nebo pomerančovou marmeládu. Zkoušejte a hrajte si s chutí.
Vymažte a vysypte formu. Teď máte čas dochutit marmeládu alkoholem nebo troškou skořice a prošlehat ji vidličkou aby se hezky leskla a šla dobře rozetřít na těsto.
Po uplynutí oddechového času vyjměte těsto z lednice. Oddělte z něj asi 150 g na pozdější zdobení a odložte ho stranou. Větší část těsta na pomoučněném vále rozválejte na menší kruh než je forma a pomocí válečku těsto přeneste do formy. Vytvarujte těsto, vytvořte okraje a dno zlehka propíchejte vidličkou. Nyní naneste marmeládovou náplň a uhlaďte ji rovnoměrně po celé ploše koláče.
Z odloženého zbytku těsta si vykrajujte ozdoby dle Vaší fantazie nebo ročního období. Ozdobte povrch koláče. Rozehřejte troubu na 180 C. Na závěr okraje ozdoby potřete druhým žloutkem. Vložte koláč do trouby a pečte přibližně 45 minut. Upečený koláč poznáte podle zlatavé barvy okrajů a zdobení a také těsto mírně odskočí od okrajů formy. A když Vám neskutečně začne vonět z trouby je hotovo. Nechte koláč úplně vychladnout což je na celé té práci nejhorší ale studený vzduch na okně nebo balkoně Vám čekání ukrátí. Dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI