Lívance s domácí višňovo-rybízovou marmeládou zpět

Marmeláda:
vypeckované višně1 kglikér Créme de Cassis1 dclvanilkový lusk1 ks
Pektogel1 baleníkrupicový cukr800 gkuličky černého rybízu velká hrst
kuličky červeného rybízu velká hrst
Lívance:
zakysaná smetana400 gvejce2 kshrubá mouka200 g
prášek do pečiva1/2 balíčkusůl špetkaolej na smažení dle potřeby
ušlehaná šlehačka dle potřebymarmeláda připravená dle návodu dle potřeby
vypeckované višně 1 kg, likér Créme de Cassis 1 dcl, vanilkový lusk 1 ks, Pektogel 1 balení, krupicový cukr 800 g, kuličky černého rybízu velká hrst, kuličky červeného rybízu velká hrst, zakysaná smetana 400 g, vejce 2 ks, hrubá mouka 200 g, prášek do pečiva 1/2 balíčku, sůl špetka, olej na smažení dle potřeby, ušlehaná šlehačka dle potřeby, marmeláda připravená dle návodu dle potřeby

Příprava

Léto s sebou přináší spoustu ovoce, ze kterého můžete připravit opravdové lahůdky.

Za oknem se právě teď honí všichni čerti, kteří nás vyhnali od bazénu. Ale to vůbec nevadí, slíbila jsem dětem lívance, a protože tady mám i čerstvě uvařenou marmeládu, budou právě s ní. Mám pro vás recept na obojí a uvidíte, že si chuť báječně smetanových lívanců a nakyslé marmelády zamilujete.

Hlavně marmeládu musíte rozhodně vyzkoušet, protože ukrývá nejen ovoce, ale také vůni vanilky a báječného likéru Creme de Cassis. Kuličky rybízu nechávám vždy schválně celé a téměř nevařím, aby udělaly tu správnou strukturu. Nebudu lhát, když řeknu, že je to jedna z mých nejlepších marmelád.

Višně nasypte do velkého hrnce, podlijte dvěma lžícemi vody a nechte je pustit šťávu. Do hrnce také vlijte likér a přidejte i vyškrábnutou dužinu z vanilkového lusku, a také celý prázdný lusk.  Za stálého míchání vše vařte na mírném plameni, dokud směs nezačne houstnout. Můžete propasírovat přes jemné síto, ale není to vůbec nutné.

Pektogel smíchejte s dvěma lžícemi cukru a nasypte do višňové směsi. Míchejte a počkejte až směs začne znovu vařit. Vařte asi 3 minuty (začne-li se vám dělat pěna, sbírejte ji pomocí lžíce) a pak postupně vmíchávejte zbylý cukr.

Znovu uveďte do varu a vsypte rybíz. Vařte další 3 minuty a poté zkontrolujte na vychlazeném talířku, jestli vám marmeláda správně želíruje. Pokud se vám bude zdát řídká, ještě směs za stálého míchání vařte.

Hotovou marmeládu nalijte do čistých sklenic, pořádně uzavřete a nechte vychladit dnem vzhůru.

V zakysané smetaně rozšlehejte vejce a přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Na rozpálené nepřilnavé pánvi potřené olejem smažte lívanečky z obou stran dozlatova.

Hotové je ozdobte ušlehanou šlehačkou a rozehřátou marmeládou.

Dobrou chuť!

2015-07-20 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte cca 20 malých lívanců.

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI