Ingredience: | |||||
polohrubá nebo hladká mouka | 300 g | cukr krupice | 40 g | droždí | 15 g |
mléko | 500 ml | máslo | 20 g | vejce | 2 ks |
sůl | 5 g | kůra z jednoho citronu | dle chuti | muškátový oříšek | špetka |
jahody | 10 ks | ostružiny | 2 hrsti | vanilkový extrakt | pár kapek |
vanilkový cukr, nebo semínka z půlky vanilkového lusku | dle chuti | pudinkový prášek | 2 lžičky | cukr (nepoužijeme-li vanilkový cukr) | dle chuti |
Dnes mám pro vás recept na kynuté lívance, které skvěle doplňuje rozvar z ovoce a pudinku.
Droždí utřeme se lžičkou cukru dotekuta, poté přidáme lžíci mouky a trochu vlahého mléka, umícháme řídké těstíčko a necháme v teple vzejít kvásek. Do mís dáme zbylou mouku cukr, strouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek a sůl. Zbylé mléko ohřejeme a rozpustíme v něm máslo - když zchladne, rozmícháme v něm žloutky (je důležité, aby bylo mléko pouze vlahé, jinak se v něm žloutky srazí). Do mísy s moukou přidáme hotový kvásek a za stálého míchání přiléváme mléko s máslem a žloutky, dokud nevymícháme hladké těsto. To necháme na teplém místě vykynout tak, aby zdvojnásobilo svůj objem. Poté do něj lehce vmícháme tuhé vyšlehané bílky a necháme ho ještě trochu vykynout.
Těsto smažíme v dobře vymazaném lívanečníku z jedné strany tak dlouho, dokud není na povrchu pevné a nejde pohodlně otočit. Hotové lívanečky můžeme nechat okapat na ubrousku a poté servírujeme podle chuti, posypané skořicovým cukrem, s jogurtem, zakysanou smetanou, nebo s ovocným rozvarem*.
*Jahody nakrájíme na kousky a společně s ostružinami je na mírném plameni rozvaříme. Podle chuti dosladíme, přidáme vanilku a pudinkový prášek a asi 1 minutu provaříme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI