Lívance s ovocným pudinkovým rozvarem zpět

Ingredience:
polohrubá nebo hladká mouka300 gcukr krupice40 gdroždí15 g
mléko500 mlmáslo20 gvejce2 ks
sůl5 gkůra z jednoho citronu dle chutimuškátový oříšek špetka
jahody10 ksostružiny2 hrstivanilkový extrakt pár kapek
vanilkový cukr, nebo semínka z půlky vanilkového lusku dle chutipudinkový prášek2 lžičkycukr (nepoužijeme-li vanilkový cukr) dle chuti
polohrubá nebo hladká mouka 300 g, cukr krupice 40 g, droždí 15 g, mléko 500 ml, máslo 20 g, vejce 2 ks, sůl 5 g, kůra z jednoho citronu dle chuti, muškátový oříšek špetka, jahody 10 ks, ostružiny 2 hrsti, vanilkový extrakt pár kapek, vanilkový cukr, nebo semínka z půlky vanilkového lusku dle chuti, pudinkový prášek 2 lžičky, cukr (nepoužijeme-li vanilkový cukr) dle chuti

Příprava

Dnes mám pro vás recept na kynuté lívance, které skvěle doplňuje rozvar z ovoce a pudinku. 

Droždí utřeme se lžičkou cukru dotekuta, poté přidáme lžíci mouky a trochu vlahého mléka, umícháme řídké těstíčko a necháme v teple vzejít kvásek. Do mís dáme zbylou mouku cukr, strouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek a sůl. Zbylé mléko ohřejeme a rozpustíme v něm máslo - když zchladne, rozmícháme v něm žloutky (je důležité, aby bylo mléko pouze vlahé, jinak se v něm žloutky srazí). Do mísy s moukou přidáme hotový kvásek a za stálého míchání přiléváme mléko s máslem a žloutky, dokud nevymícháme hladké těsto. To necháme na teplém místě vykynout tak, aby zdvojnásobilo svůj objem. Poté do něj lehce vmícháme tuhé vyšlehané bílky a necháme ho ještě trochu vykynout. 

Těsto smažíme v dobře vymazaném lívanečníku z jedné strany tak dlouho, dokud není na povrchu pevné a nejde pohodlně otočit. Hotové lívanečky můžeme nechat okapat na ubrousku a poté servírujeme podle chuti, posypané skořicovým cukrem, s jogurtem, zakysanou smetanou, nebo s ovocným rozvarem*.

*Jahody nakrájíme na kousky a společně s ostružinami je na mírném plameni rozvaříme. Podle chuti dosladíme, přidáme vanilku a pudinkový prášek a asi 1 minutu provaříme.

2017-08-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI