Všechny uvedené suroviny vyšlehejte v těsto, které je poměrně řídké, konzistencí podobné například palačinkovému. Pro lívance pečte na pánvi vymazané troškou tuku (na mé s kvalitním nepřilnavým povrchem to dokonce šlo úplně bez něj). Pro vafle nalijte těsto do vaflovače - velmi opatrně, aby se vám nerozteklo - jak jsem již zmínila, je řidší než klasické vaflové těsto a opatrně se s ním musí zacházet i při vytahování z vaflové formy, ale při troše šikovnosti a opatrnosti se vám podaří upéct krásnou vafli.
Potírala jsem marmeládou a tvarohem s čokoládou, zakápla datlovým sirupem a osvěžila ovocem.
Odrazila jsem se od tohoto Šůšina receptu, které tímto děkuji za inspiraci.
Dětská specifika:
- rýžová mouka je bezlepková a vhodná i pro úplně nejmenší děti, nicméně úprava smažením a celkově nabízení podobných dezertů mi přijde u takto malých dětí zbytečná. Pokud si ovšem na lívanečcích či vaflích i u dětí mladších jednoho roku trváte, pak nahraďte kravské mléko rostlinným a z vejce použijte jen žloutek - pak bude dezert surovinově "nezávadný" i pro ně
- třtinová šťáva je také někdy známá pod názvem "panela" a přestože název trošku vede k představě, že jde o něco tekutého, není tomu tak. Jde o ztuhlou šťávu z cukrové třtiny, která vzhledem připomíná spíše hnědý cukr, narozdíl od něj si ale uchovává množství vitamínů a minerálů