Ingredience: | |||||
hladká mouka (bílá špaldová) | 250 g | sůl | špetka | vlažné mléko | 110 ml |
žloutek | 1 ks | rozpuštěné sádlo | 25 g | čerstvé droždí | 15 g |
med | 40 - 50 g | vejce | na potření | mák | na posypání |
Na loupáčky jsem měla zálusk už delší dobu. Asi jak člověk stárne, občas si vzpomene na něco z dětství a má potřebu si to připomenout. Přestože se u nás doma hodně peklo, tak klasické loupáčky se vždycky kupoval. Nejradši jsem je měla s hrnkem kakaa a bylo jedno, jestli bylo teplé nebo studené.
Tentokrát jsem si je upekla sama a snědla jsem pár kousků ještě vlažných i bez kakaa, není prostě nad čerstvě upečené. Nutno podotknout, že jsem pekla opravdu malé kousky, nerada bych vypadala jako Otesánek. Každopádně loupáčky jsou krásně nadýchané, měkké a voňavé. Maková zrnka příjemně křupou.
Receptů jsem prošla jako obvykle několik, nejvíce mě zajal tento. Našla jsem ho na blogu korenizivota.com, ale podle autorky blogu jde o recept z kuchařky Romana Vaňka. V porovnání s jinými kynutými těsty bylo pro mě trochu neobvyklé smíchat droždí s medem a tím vynechat klasický kvásek. No a samozřejmě použití sádla, které jsem myslím do kynutého těsta použila poprvé.
Recept je opět na malé množství (nejsme přeci Otesánci), ale klidně si ho připravte z dvojité dávky. V tom případě použijte do těsta místo dvou žloutků celé vejce.
Do mísy prosejte mouku se solí. Žloutek rozmíchejte v mléce a přidejte společně s rozpuštěným sádlem k mouce. V misce rozetřete med a čerstvé droždí na kašičku, přidejte do mísy ke zbývajícím surovinám a vypracujte hladké těsto.
Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní desku a rukama dopracuje do hladkého, pevného a nelepivého těsta. V původním receptu se uvádí, že těsto je zpočátku hodně lepivé a nedrží tvar, mě to se nestalo, naopak hned zpočátku se s těstem velmi dobře pracovalo.
Těsto dejte do misky, lehce poprašte moukou, přikryjte a nechte na teplém místě kynout. Já mám v kuchyni poměrně chladno, takže dávám mísu do trouby zapnuté na 30 stupňů. Těsto můžete během kynutí jednou propracovat a opět nechat kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto rozválejte na placku asi půl centimetru silnou a rozkrájejte asi na 12 trojúhelníků. Každý z nich pak zarolujte z té širší strany směrem ke špičce, vytvarujte do rohlíčku a dejte na plech. Přikryjte utěrkou a nechte ještě dalších 30 - 40 minut kynout. Mezitím si troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Loupáčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 - 16 minut, až jsou hezky do zlatova.
Nejlepší jsou v den upečení. Pokud nějaký zbude do druhého dne, stačí ho pár vteřin ohřát v mikrovlnce a bude jako čerstvý.
Inspirace: www.korenizivota.com
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI