Těsto: | |||||
hladká mouka | 200 g | máslo | 100 g | cukr | 100 g |
vejce | 1 ks | sůl | špetka | ||
Náplň: | |||||
rebarbora | 500 g | třtinový cukr | 3 lžíce | čerstvý jemně nastrouhaný zázvor | 2 cm |
vejce | 3 ks | med | 70 g | bílý jogurt | 250 g |
škrobová moučka (solamyl) | 1 lžíce | vanilkový pudingový prášek | 2 lžičky | vanilkový cukr | 1 ks |
Sezóna REVENĚ, neboli REBARBORY je v plném proudu. Sklizeň se provádí postupně, jak řapíky narůstají, a to od dubna do poloviny až cca konce června (je možné sklízet přibližně do sv. Jana 24. června) - má to svůj důvod, od konce června totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou. Tak tady je tip ode mě na úžasný koláč.
Nejdříve si připravíme těsto. Všechny ingredience pečlivě promícháme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
Koláčovou formu vymažeme tukem a těsto do ní namačkáme až po okraj.
Rebarboru oloupeme a nakrájíme. Polovinu rebarbory vložíme do hrnce, podlijeme vodou a necháme chvíli podusit. Potom přelijeme přes sítko, vymačkáme přebytečnou vodu, dáme do mísy a přidáme druhou polovinu rebarbory, nastrouhaný zázvor a promícháme s třtinovým cukrem.
V další míse si mixérem rozmícháme do hladka zbylé ingredience na náplň - 3 vejce, med, jogurt, škrob a vanilínový cukr.
Na těsto připravené v koláčové formě rovnoměrně rozprostřeme směs rebarbory a zázvoru, posypeme 2 lžičkami vanilkového pudingu a poté zalijeme vaječnou směsí. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 35 minut, dokud se povrch koláče nezpevní a nezačne zlátnout.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI