Madlenky s lískooříškovým praliné zpět

Lískooříškové praliné:
lískové oříšky200 gkrupicový cukr100 gfleur de sel2 g
Těsto:
velké vejce1 kskrupicový cukr75 gmed15 g
mléko30 mlmáslo100 ghladká mouka100 g
prášek do pečiva5 glískooříškové praliné20 g
Zdobení a dokončení:
sekané lískové oříšky dle chutilískooříškové praliné dle chuti
lískové oříšky 200 g, krupicový cukr 100 g, fleur de sel 2 g, velké vejce 1 ks, krupicový cukr 75 g, med 15 g, mléko 30 ml, máslo 100 g, hladká mouka 100 g, prášek do pečiva 5 g, lískooříškové praliné 20 g, sekané lískové oříšky dle chuti, lískooříškové praliné dle chuti

Příprava

Když jsem pekla svoje první madlenky a nebyla v tom pečení ještě tak zběhlá, byla jsem strašně nervózní, když se mi na nich udělaly pupíky a vůbec nebyly pěkně rovné a souměrné! 

To bylo něco na mě! Madlenky jsem fotila pupíkama dolů, aby nebyly vidět.

Teď už ale vím, že právě to dělá madlenku madlenkou, a tak tu máte poctivé pupíkaté madlenky plněné lískooříškovým praliné.

Troubu předehřejeme na 200°C. Lískové oříšky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 5-10 minut. Jakmile oříšky vychladnou, můžeme z nich snad odrolit slupku.

Na pánvičce rozehřejeme krupicový cukr na karamel. Míchat začneme v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit karamelové skvrny. Přidáme sůl fleur de sel.
Horký karamel nalijeme na oloupané oříšky a necháme vychladnout.
Oříšky v karamelu nalámeme a ve výkonném mixéru rozmixujeme na hladkou pastu.

Máslo dáme do kastrůlku a zahříváme tak dlouho, dokud nezíská světle hnědou barvu a nezačne vonět po oříškách.
Vejce s cukrem našleháme do pěny, přidáme mléko a med, nakonec mouku s práškem do pečiva.
Jakmile se všechny ingredience spojí, přidáme máslo s lískooříškovým praliné a opět důkladně promícháme. Těsto necháme odpočívat jeden den na chladném místě.

Troubu předehřejeme na 210°C.
Formu na madlenky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu si dáme na váhu a do každé madlenky odvážíme 30 g těsta. Posypeme nasekanými lískovými oříšky.
Pečeme v předehřáté troubě 30 sekund na 210°C, ztlumíme na 170°C a pečeme ještě 4 minuty.
Necháme zcela vychladnout. Pomocí stříkačky plníme lískooříškovým praliné.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-10-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI