Ingredience: | |||||
mletý mák | 200 g | máslo | 80 g | moučkový cukr | 80 g |
krupicový cukr | 50 g | vejce pokojové teploty | 5 ks | sůl | špetka |
velké modré blumy | 8 ks | ||||
Drobenka: | |||||
máslo pokojové teploty | 40 g | hnědý třtinový cukr | 40 g | skořicový cukr | 20 g |
kukuřičná polohrubá mouka | 80 g |
Máte rádi kombinaci máku a blum (švestek)? Můžete vyzkoušet na suroviny tento nenáročný moučník.
Zapneme troubu na předehřátí a s uvedených surovin připravíme drobenku, která by měla mít konzistenci spíše lepivou, než drobivou.
Blumy opláchneme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků.
V hlubší nádobě ušleháme žloutky, přidáme moučkový cukr a na stupeň 4 vyšleháme do pěny. Přidáme máslo a opět na st. 4 vyšleháme do hustého krému.
V druhé nádobě ušleháme na st. 4 bílky společně se solí a krupicovým cukrem do tuhého sněhu.
Počítejme s tím, že sníh s cukrem nebude tak dobře držet tvar, jako když se šlehá jen se solí. Ale drží hezky.
Sníh společně s mákem zlehka na st. 2 vmícháme do máslového krému a poté rovnoměrně rozetřeme na pečící podložku.
Vrstva by měla být vysoká cca 3cm. Během pečení malinko naskočí.
Do makového těsta vedle sebe naskládáme půlky blum slupkou dospod a na každou blumu usadíme kopeček drobenky.
Plech vložíme do trouby a na 170°C pečeme přibližně 30-35minut.
Po 25minutách můžeme špejlí vyzkoušet lepivost těsta.
Po upečení necháme na plechu vystydnout.
Poté nakrájíme na kostky, na talíři můžeme podle potřeby posypat moučkovým cukrem a dozdobit na plátky nakrájenou blumou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI