Makové kostky z tvarohového těsta zpět

Těsto:
kokosová mouka30 gslzová mouka35 gmouka z hnědé rýže35 g
kokosový cukr (=cukr z kokosového nektaru)20 gprášek do pečiva1/4 lžičkyhrudkový plnotučný tvaroh (čerstvý od farmáře)150 g
voda (dle konzistence)cca 2 lžíce
Náplň:
mák80 gmed1 lžícedomácí povidla1 lžíce
čerstvé mléko100 ml
kokosová mouka 30 g, slzová mouka 35 g, mouka z hnědé rýže 35 g, kokosový cukr (=cukr z kokosového nektaru) 20 g, prášek do pečiva 1/4 lžičky, hrudkový plnotučný tvaroh (čerstvý od farmáře) 150 g, voda (dle konzistence) cca 2 lžíce, mák 80 g, med 1 lžíce, domácí povidla 1 lžíce, čerstvé mléko 100 ml

Příprava

Dneska si upečeme takovou menší dobrůtku plnou vlákniny a proteinu, za to bez lepku i bez vajec. Získá si především milovníky máku, protože má pořádnou vrstvu, která s lehkou nakyslostí čerstvého tvarohu krásně ladí. I na tom cukru budeme tentokrát šetřit. Pokud ještě neznáte cukr z kokosového nektaru, tak jej určitě vyzkoušejte, má příjemnou chuť, ale určitě si nemá smysl namlouvat, že by se jednalo o super zdravou alternativu a můžete jej používat v jakékoli míře. Znáte to, všeho s mírou:).

Pokud jste nakoupili slzovkovou mouku, využijete i v tomto receptu. Má protialergické a protizánětlivé účinky. Kokosová mouka je zas plná vlákniny (i bílkovin) a určitě její přidání zvýší nutriční hodnotu výsledné dobroty. Mák zkoušejte opatrně, protože ne všichni jej musíte tolerovat (nehledě na histaminovou intoleranci), ale zase nemá smysl jej zahazovat šmahem, protože je nutričně zajímavý (zde). Navíc se jedná o takovou naši krásně českou surovinu (volte určitě čerstvý a kontrolujte, zda vám nežlukne).

Podle konzistence tvarohu budete muset trochu možná pracovat s těstem, ale jistě si poradíte. Musí být krásně vláčné a „válitelné“. Skladujte případně v chladu, ale doporučuji konzumovat čerstvé, postupně začne těsto i náplň vysychat.

Smícháme mouky s cukrem, práškem do pečiva a přidáme tvaroh. Zapracujeme jej a podle konzistence těsta (závisí nejen od savosti mouk, ale také od tvarohu) přidáváme po lžících vodu, až dostaneme pružné těsto. Dáme jej do lednice na chvíli uležet a připravíme mezitím náplň. V menším hrnci přivedeme mléko k varu, přidáme mák, med a povidla a na mírném plameni povaříme, dokud se nám tekutina nevyvaří (a mák hezky nezměkne). Poté odstavíme a necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na 2 kusy, které rozválíme na stejně velké placky (případně na potravinové fólii vyválíme 1 placku, rozdělíme na 2 ks a po přidání náplně pak v polovině přehneme). Na jednu polovinu tedy rovnoměrně naneseme připravenou směs a dobře přimáčkneme, překlopíme druhou částí těsta a opět přimáčkneme. Pečeme v horkovzdušné troubě při 160°C cca 20 minut (povrch musí zezlátnout). Jelikož do receptu nejde moc sladidla, můžeme na závěr lehce pocukrovat. Po vychladnutí nakrájíme na menší čtverečky a skladujeme v chladu.

Dobrou chuť.

2017-05-05 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI