Ingredience: | |||||
hladká mouka | 300 g | cukr moučka | 100 g | změklé máslo | 200 g |
žloutek | 2 ks | citron - jemně nastrouhaná kůra z něj | 1/2 ks | lemon curd (citronový krém) | dle potřeby |
mák | dle chuti |
Linecké cukroví nesmí na Vánoce chybět, letos jsem ale chtěla vyzkoušet nějakou netradiční variantu. V lednici už nějakou dobu schovávám sklenici lemon curd, tenhle voňavý citronový krém máme doma velmi v oblibě. Nejčastěji ho dávám do krému na cupcakes a do makronek. A protože citron si skvěle rozumí s mákem, napadlo mě přidat pár lžic křupavých makových kuliček právě do těsta na linecké. Recept mám klasický, léty ověřený a snadno zapamatovatelný. Stačí si pamatovat poměr 3:2:1 (mouka:máslo:cukr) a množství surovin přizpůsobit tomu, kolik cukroví máme v úmyslu pořádat. Pokud doma lemon curd nemáte, vyzkoušejte makové linecké s nějakou kyselejší marmeládou, třeba malinovou nebo rybízovou. Vsadím se, že s mákem si obě budou krásně notovat.
V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehané žloutky a citronovou kůru a vypracujeme těsto. Zformujeme ho v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici.
Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3 mm vysoký, vykrajujeme různé tvary (vždy do dvojice k sobě) a pečeme 6 - 8 minut. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku.
Vychladlé cukroví slepujeme citronovým krémem (lemon curd), případně nějakou kyselejší marmeládou. Skladujeme v chladu.
Z uvedené várky připravíte cca 50 kousků cukroví.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI