Makovec bez mouky, s jablíčky a citronovou polevou zpět

Ingredience:
vejce pokojové teploty5 ksmoučkový cukr80 gcukr krupice50 g
sůl špetkazměklého másla80 gmletý mák200 g
kyselejší jablíčka na tenké plátky2-3 ks
Citrónová poleva
citrón1 kscukr moučka hrnek
vejce pokojové teploty 5 ks, moučkový cukr 80 g, cukr krupice 50 g, sůl špetka, změklého másla 80 g, mletý mák 200 g, kyselejší jablíčka na tenké plátky 2-3 ks, citrón 1 ks, cukr moučka hrnek

Příprava

Krásně vláčný makový koláč s jablky.
Už jednou jsem psala, že u nás doma se s makovými koláči, buchtami a vůbec moc nechytám. Tenhle koláč byl ale výjimka, zmizel během jednoho dne. Nevím, jestli tento malý zázrak připsat faktu, že se z našich dětí staly nenažrané bestie, nebo raději zůstat u toho, že je tato zdánlivě obyčejná buchta vlastně malý zázrak. 

Do koláče nepatří ani deko mouky, žádná kypřící věc, a přesto je nádherně kyprý a vláčný. Recept se objevil v srpnovém Apetitu a já mu dávám pět obrovských hvězdiček. 

Troubu si předehřejte na 180°C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte společně se špetkou soli do polotuhého sněhu, přidejte krupicový cukr a znovu šlehejte. Tentokrát tak dlouho, dokud sníh zcela neztuhne a nezačne se parádně lesknout.

Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlého, hladkého krému. Chviličku to trvá, tak 3-4 minutky musíte vydržet a šlehat. :-) Žloutkovou pěnu a sníh zlehka smíchejte a jemně do směsi zapracujte hódně změklé máslo. Co myslím tím hódně změklé. Nu, aby se vám máslo snadno spojilo s vaječnou směsí, musí být téměř tekuté. A když píši téměř tekuté, nemyslím tím úplně tekuté ani horké. Já nemám mikrovlnku, nechala jsem si tedy máslo rozpustit na plotně a pak jsem ho za občasného promíchávání nechala i hezky zchladnout, tak aby získalo konzistenci krému. Kdo má mikrovlnku, šoupne to na chvilku mezi mikrovlny a máslo rozňahňá vidličkou. Důležité prostě je, aby bylo hodně krémové, ale ne horké. Když bude málo změklé, tak ho tam nevmícháte, když bude horké, celé těsto se zdrcne a máte po ptákách, vlastně po buchtě.

Společně s máslem vmíchejte do směsi i mák. Hmotu rozprostřete na plech, který jste si jistě ještě před pečením nezapomněli vymazat a vysypat (nebo vyložit pečícím papírem).

Na mák rozložte plátky jablíček, plech hoďte do trouby a pečte 25-30 minut. Mezitím si připravte citronovou polevu. Já ji dělám tak, že si vymačkám jeden citron a do šťávy pak vmíchávám moučkový cukr. A to tak dlouho, dokud nemám hladkou a hustou polevu. Na obrázku můžete vidět, že je poleva lehce narůžovělá, to způsobila trocha šťávy z červené řepy, kterou jsem do polevy přidala. To ale můžete vynechat. Hotovou polevu rozetřete na horký koláč právě vytažený z trouby. 

Nechcete-li dělat citronovou polevu, můžete hotový koláč potřít rozehřátou marmeládou. Sáhněte spíše po kyselejší (meruňkový, rybízová atp.) a nezapomeňte ji před použitím propasírovat, aby byla hezký hladká.

Koláč nechte vychladnout, nakrájejte a nechte si chutnat!


2014-08-22 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI