listové těsto | 1 balení | mletý mák | 10 vrchovatých lžic | cukr | 2 - 3 lžíce |
máslo | 1 lžíce | pudink (nevařený) | 1 vrchovatá lžíce | drcené ořechy (víc bych se přikláněla k mandlím, ale ty zrovna došly) | dle potřeby |
vejce | 1 ks | mléko | dle potřeby |
Aneb opět jedna návštěvní superrychlovka....
Mák dáme do rendlíku a zalijeme mlékem tak, aby plaval. Přidáme máslo, cukr a společně svaříme (odhadem, já vařila cca 10 minut). Aby se nám náplň ve šnecích nerozpadala, přidáme do máku 2 lžíce pudinku, stáhneme plamen a chvíli provaříme, dokud puding nezhoustne (není třeba vařit ho dlouho, v troubě ještě dojde). Listové těsto rozválíme na tenký obdélníkový plát a potřeme ho vychladlou náplní (důležité, jinak se těsto horkem rozteče!) a srolujeme.
Ostrým nožem krájíme na cca 2 cm široká kolečka. Krájíme "tahem", to znamená, že pohybujeme nožem sem a tam (je důležité, aby byl nůž opravdu ostrý, takže vytáhněte zapomenutý brousek, hodně si tím ulehčíte práci), při pouhém zatlačení se kolečka příliš zdeformují a náplň vyhřezne. Můžeme si pomoct tím, že roládu vložíme na půl hodiny do lednice, nebo na pár minut do mrazáku (obzvlášť v letních měsících).
Kolečka pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme ořechy. Pečeme v rozehřáté troubě na střední teplotu cca 20 minut - zkrátka dokud okraje těsta nezískají zlatou barvu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI