Makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou zpět

Makovo-tvarohové noky:
měkký tvaroh nejlépe farmářský300 gvejce1 kskrupice170 g
mletý mák50 gtřtinový cukr40 gmakový olej10 g
sůl špetkařepkový olej trochu
Jahodová omáčka:
jahody500 grůžové víno150 mltřtinový cukr90 g
smetana ke šlehání250 g
Servírování:
plátky jahod dle potřebylístky máty dle potřebysmetana ke šlehání trochu
měkký tvaroh nejlépe farmářský 300 g, vejce 1 ks, krupice 170 g, mletý mák 50 g, třtinový cukr 40 g, makový olej 10 g, sůl špetka, řepkový olej trochu, jahody 500 g, růžové víno 150 ml, třtinový cukr 90 g, smetana ke šlehání 250 g, plátky jahod dle potřeby, lístky máty dle potřeby, smetana ke šlehání trochu

Příprava

6. června se uskuteční již 15. AVON pochod proti rakovině prsu. K této akci také vzniklo speciální růžové víno – Cuvée Naděje. Toto Cuvée tvoří odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Frankovka, bylo vyrobeno v Zarazickém vinařství a můžete jej koupit v síti farmářských prodejen Náš Grunt. Koupí tohoto vína navíc přispějete 50 korun na boj proti rakovině prsu. A právě Náš Grunt mě požádal o vymyšlení „růžového menu“, které by ladilo s tímto vínem.

Osobně už mě nějakou dobu velmi zajímá snoubení jídla s vínem a až mi skončí školní povinnosti, tak se v této oblasti míním vzdělávat. Pokusila jsem se tedy o vytvoření sladkého jídla, které by mohlo krásně doplňovat Cuvée naděje. Víno je polosuché, spíše slaďoučké a v chuti jsou cítit lesní plody, osobně v něm cítím především jahody. Musím se přiznat, že toto růžové víno mi velmi chutnalo a podle mě je ideální k ovocným dezertům a ovoci samotnému. A tak mi příjdou makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou jako naprosto dokonalý dezert k příjemnému ovocnému růžovému vínu.

Makovo-tvarohové noky:

1. Všechny suroviny dejte do mísy a rukama zpracujte celistvé těsto.

2. Z těsta rukama vytvořte jednotlivé noky.

3. Do většího hrnce dejte vařit vodu, kterou trochu osolte.

4. Když voda vaří, opatrně do ní vhoďte noky a vařte je dokud nevyplavou, poté je ihned děravou sběračkou vylovte a přemístěte je do cedníku. Také je trochu polijte řepkovým olejem, aby se neslepily.

Jahodová omáčka:

1. Jahody omyjte, zbavte je stopky a nakrájejte je na půlky nebo na čtvrtky, které vhoďte do středního hrnce.

2. K jahodám přidejte víno a cukr a hrnec dejte na plotýnku, kterou zapněte na vyšší teplotní stupeň.

3. Nyní nechte víno vypařit a cukr rozpustit, trvá to cca 5 minut.

4. Poté přilijte smetanu, nechte minutu probublat a vše tyčovým mixérem rozmixujte.

Před podáváním nechte noky i omáčku vychladnout.

1. Do hlubšího talíře (nejlépe na těstoviny) nalijte trochu omáčky, do ní opatrně vložte noky.

2. Pomocí kávové lžičky ozdobte omáčku smetanou.

3. Nakonec přidejte plátky jahod a lístky máty.

2015-05-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI