Ingredience na korpus: | |||||
světlé máslové sušenky | 250 g | jemně mleté mandle | 50 g | rozpuštěné máslo | 120 g |
Náplň: | |||||
smetanový sýr Philadephia | 400 g | měkký tvaroh | 250 g | zakysaná smetana | 200 g |
cukr krystal | 150 g | nemletý mák | 40 g | vanilkový extrakt | 1 lžička |
vejce | 3 ks | hladká mouka | 3 lžíce | švestková povidla | 150 g |
Na ozdobu: | |||||
čerstvý smetanový sýr | 50 g | smetana ke šlehání | 10 g | cukr moučka | 10 g |
loupané mandle | cereální kuličky v bílé čokoládě |
Nad nápadem upéct makový cheesecake s povidly doma všichni kroutili hlavou. Nakonec se ale shodli, že je to snad nejlepší cheesecake, co kdy jedli. On totiž chutná, jako kdyby vám ho upekla vaše prababička. Protože ta povidla, mák a mandle, které jsou i v sušenkovém korpusu, vám dozajista připomenou babičkovské koláče. Proto jsem taky do náplně přidala tvaroh, sušenkovou krustu dala i na boky cheesecaku a celý ho dozdobila podobně, jako se zdobí koláče. Je to takový staročeský cheesecake, řekl můj muž a přidal si druhý kousek. Pro mě to byla ta největší pochvala.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s mletými mandlemi a rozpuštěným máslem. Poté je prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno i boky (zhruba 2-3 cm vysoko, stačí tenká vrstva) byly rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.
*pro autentickou koláčovou chuť by se více hodilo použít tvaroh, ten už jsem ale neměla, navíc ten vaničkový by po nastříkání nedržel tvar (kulatá forma o průměru 24 cm)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI