Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 130 g | mletý mák | 100 g | skořice | 1 lžička |
prášek do pečiva | 1 lžička | jedlá soda | špetka | vejce | 2 ks |
třtinový cukr | 80 - 90 g | rostlinný olej | 65 g | jemně nastrouhaná cuketa | 150 g |
kompotované višně (švestky, meruňky) | cca 150 g |
Určitě si říkáte, že jsem jako pejsek s kočičkou co pekly dort a nacpaly do něj vše, co jim přišlo pod ruku. No, trochu pravdy na tom bude. Musím uznat, že kombinace máku, višní a cuket není zrovna obvyklá, jene tenhle chlebíček mě být původně úplně jiný. Základem všeho byla samozřejmě cuketa, kterých má většina z nás tak nějak nadbytek, a pořád vymýšlíme, co z nich připravit nového.
Takže, původně jsem chtěla upéct ořechový chlebíček s cuketou. Pak jsem si ale uvědomila, že ořechy používám ve svých receptech dost často, zvlášť v poslední době, a rozhodla se pro mák. Cuketa ho hezky zvláční, a když ji oloupete a nepřiznáte, nikdo to nepozná. A aby to nebyl jen obyčejný makový chlebíček, chtěla jsem ho nějak vylepšit. Jaká náhoda, že v lednici byla načatá sklenice s višňovým kompotem.
Chlebíček je díky cuketě krásně vláčný s plnou makovou chutí. Višně jsou lehce nakyslé a příjemně chlebíček osvěží. Chuťově by se hodily třeba i meruňky nebo švestky. Rozhodně nemusíte mít strach, špatně jako pejskovi s kočičkou vám po něm určitě nebude.
Připravte si menší chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm), kterou vymažte a vysypte. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
V misce smíchejte mouku, mák, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu. Odložte stranou.
V jiné misce společně vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte moučnou směs, pak nastrouhanou cuketu. Dobře promíchejte a lehce prošlehejte.
Asi polovinu směsi nalijte do formy, do těsta rovnoměrně rozložte višně a zalijte zbytkem těsta. Pokud použijete větší ovoce, jako třeba meruňky, nakrájejte je na menší kousky.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 - 40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 150 stupňů.
Pomocí špejle si ověřte, zda je chlebíček propečený. Nechte chvilku vychladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI