Makový tvarožník zpět

Korpus:
hladká mouka200 gcukr moučka50 gmáslo (změklé, nakrájené na kousky)80 g
kypřící prášek1/2 lžičkysůl špetkavejce1 ks
Náplň:
tvaroh500 gmscarpone250 gsmetana ke šlehání200 ml
cukr krystal100 gvejce2 kshladká mouka1 lžíce
mletý mák + 2-3 lžíce cukr moučka*180 g
hladká mouka 200 g, cukr moučka 50 g, máslo (změklé, nakrájené na kousky) 80 g, kypřící prášek 1/2 lžičky, sůl špetka, vejce 1 ks, tvaroh 500 g, mscarpone 250 g, smetana ke šlehání 200 ml, cukr krystal 100 g, vejce 2 ks, hladká mouka 1 lžíce, mletý mák + 2-3 lžíce cukr moučka* 180 g

Příprava

Už dlouho jsem pokukovala po kuchařce od Lulu, alias Lucie Gažové z Lulus bakery, která na Slovensku ve své provozovně každý týden napeče desítky a stovky dortů, makronek, cupcakes, tartaletek a dalších dezertů. Obdivuju její práci na Instagramu, kde je právě pod účtem @lulusbakery.sk, a když jsem zjistila, že vydala i sladkou kuchařku, chtěla jsem ji mít. Nakonec jsem si ji nadělila jako povánoční dárek a tady je první recept. Takový cheesecake po slovensku, plný tvarohu a máku. Ačkoliv na množství tvaroh rozhodně převažuje, ve výsledku je tvarožník hodně makový, takže jestli máte raději tvaroh, máku v ingrediencích uberte. Já se přiznám, že jako vždy jsem si recept mírně upravila a krom jiného přidala právě na máku. Jsem totiž rozhodně maková!  

V mixéru se sekacími noži umixujeme všechny suroviny na korpus (kromě vajíčka) na směs připomínající hrubou drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme nelepivé těsto. Pokud se těsto příliš drobí, přilijeme 1 - 2 lžíce vody. Hotové těsto poté prsty či lžící natlačíme do kulaté rozevírací formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté. Propícháme ho vidličkou a dáme na 15 minut do lednice vychladit.

Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme tvaroh s mascarpone, smetanou a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku. Polovinu náplně odlijeme do další misky a vmícháme do ní mák s cukrem. 

Troubu předehřejeme na 160°C. Makovou náplň na vychlazený korpus rozetřeme stěrkou. Navrch nalijeme tvarohovou náplň a opět uhladíme. pečeme asi 1 hodinu - střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté tvarožník necháme další hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec vychladíme v lednici, nejlépe přes noc.

2017-02-08 Dezerty

Poznámka

*Maková vrstva náplně se mojím strávníkům zdála málo sladká (ovšem ne tak málo, aby ho nesežrali na posezení), zatímco tvarohová byla ok, takže doporučuju přidat právě ty 2-3 lžíce cukru.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI