Ingredience: | |||||
hladká mouka | 250 g | cukr | 50 g | máslo | 25 g |
žloutky | 2 ks | čerstvé droždí | 15 g | mléko | 100 - 120 ml |
sůl | 1/4 lžičky | vejce na pomazání | 1 ks | mletý mák | 1 hrnek |
cukr | 1/2 hrnku | mléko | dle potřeby | perníkové koření | dle chuti |
povidla | dle chuti |
Máte rádi mák a nebo raději tvaroh či ořechy? Udělejte si výborný kynutý závin, kterým zaručeně uděláte radost všem kolem sebe.
Těsto na závin můžete zadělat ručně, v robotu a nebo v pekárně, tak jako já.
Množství mléka velmi záleží na velikosti žloutků a savosti mouky. Proto dejte raději méně, a když bude potřeba, tak přidejte.
Na teplém místě nechte kynout jeden a půl hodiny.
Vál si můžete lehce pomoučnit a vyválejte placku cca 0.5cm silnou, kterou potřete makovou náplní.
Tu si připravte svařením mletého máku, mléka, cukru, špetky perníkového koření a velké lžíce povidel.
Nechte vychladit, potřete plát těsta, stočte a spojem dolů dejte na plech s pečícím papírem.
Potřete bílkem a nařízněte. Pára tak bude moct unikat a nebude se vám trhat.
Já peču v parní troubě na 180°C 30 minut. Jak budete péct vy, záleží na vaší troubě.
Dobrou chuť!
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI