Těsto: | |||||
máslo | 50 g | med | 2 lžíce | krupicový cukr | 80 g |
mléko | 50 ml | vejce | 1 ks | ocet | 1 lžíce |
hladká mouka | 250 g | jedlá soda | 1 lžíce | ||
Krém: | |||||
máslo | 250 g | salko | 200 ml | rum | 20 ml |
Na ozdobení: | |||||
mleté vlašské ořechy | 100 g | čokoládové bonbony / tvary vykrojené z marcipánu | dle potřeby |
Protože měla moje úžasná sestřička ve středu svátek, peklo se 12 těchhle poměrně hezky vydařených dortíčků na způsob medovníku.
Rozpustíme v kastrůlku máslo s medem a cukrem. Přidáme vejce a ocet a zamícháme. Za stálého míchání přisypeme mouku s jedlou sodou. Rukou zpracováváme hladké těsto, které potom rozválíme na válu na slabý plát. Vykrájíme nejméně 36 koleček o průměru cca 5cm. Předehřejeme troubu na 200°C. Kolečka i všechny zbytky vyložíme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme asi 5 - 8 minut.
Máslo vyšleháme za postupného přidávání salka na hladký krém. Přilijeme dané množství rumu a došleháme. Krémem spojíme k sobě tři kolečka a ty potom ještě pomažeme po obvodu.
Veškeré odkrojky, které jsme upekli spolu s kolečky, rozdrtíme na drobečky. Drobečky smícháme s namletými ořechy. Namazané placičky obalíme v ořechové směsi. Na závěr dozdobíme čokoládovými bonbony, vykrojenými hvězdičkami z marcipánu, apod. Před podáváním necháme alespoň 3 hodiny chladit v lednici.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI