Maminčin jablečný koláč zpět

Těsto:
polohrubá mouka (špaldová celozrnná)3 hrnkytřtinový cukr1 hrnekprášek do pečiva1 ks
Náplň:
nastrouhaná jablka15 ksskořicecca 1/2 lžičkyrozinky hrst
třtinový cukr3 lžícevychlazené máslo1 ks
Tvarohová náplň:
měkké tvarohy3 ksmléko1/2 lvejce3 ks
vanilkový cukr1 ksrozinky hrst
polohrubá mouka (špaldová celozrnná) 3 hrnky, třtinový cukr 1 hrnek, prášek do pečiva 1 ks, nastrouhaná jablka 15 ks, skořice cca 1/2 lžičky, rozinky hrst, třtinový cukr 3 lžíce, vychlazené máslo 1 ks, měkké tvarohy 3 ks, mléko 1/2 l, vejce 3 ks, vanilkový cukr 1 ks, rozinky hrst

Příprava

Tenhle koláč byl původně tvarohovej. Jenže když jsme si jednou udělali k sváče česnekovou pomazánku a mámě tvaroh sežrali, zaimprovizovala a vzniknul ten nejlepší jablečnej koláč, jakej jsem kdy jedla. Je vláčnej, celej voní máslem a navíc je strašně jednoduchej na přípravu. Napíšu vám i tu tvarohovou variantu pro případ, že bydlíte se slušnýma lidma.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Sypký ingredience na těsto smícháme a rozdělíme napůl. Jablka omyjeme, nastrouháme nahrubo, smícháme s cukrem, rozinkama i skořicí. Plech si silně vymažeme máslem, vsypeme rovnoměrně půlkou sypký hmoty, na kterou navršíme jablečnou směs. Tu zbytečně nezbavujeme šťávy, není-li jí opravdu moc. Jablka zasypeme druhou polovinou sypký hmoty a celý to zakryjeme plátkama másla, který při pečení vytvoří na koláči úžasnou křupavou drobenku. Hotovo dvacet, koláč jde do trouby a peče se do zlatova, asi 40 minut.

Tvarohová náplň:

Vejce ušleháme s cukrem, přidáme tvaroh, mlíko a celou směs šleháním spojíme. Přidáme hrozinky a další postup je stejnej, jako u jablečný varianty.

2016-09-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI