Těsto: | |||||
polohrubá mouka (špaldová celozrnná) | 3 hrnky | třtinový cukr | 1 hrnek | prášek do pečiva | 1 ks |
Náplň: | |||||
nastrouhaná jablka | 15 ks | skořice | cca 1/2 lžičky | rozinky | hrst |
třtinový cukr | 3 lžíce | vychlazené máslo | 1 ks | ||
Tvarohová náplň: | |||||
měkké tvarohy | 3 ks | mléko | 1/2 l | vejce | 3 ks |
vanilkový cukr | 1 ks | rozinky | hrst |
Tenhle koláč byl původně tvarohovej. Jenže když jsme si jednou udělali k sváče česnekovou pomazánku a mámě tvaroh sežrali, zaimprovizovala a vzniknul ten nejlepší jablečnej koláč, jakej jsem kdy jedla. Je vláčnej, celej voní máslem a navíc je strašně jednoduchej na přípravu. Napíšu vám i tu tvarohovou variantu pro případ, že bydlíte se slušnýma lidma.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Sypký ingredience na těsto smícháme a rozdělíme napůl. Jablka omyjeme, nastrouháme nahrubo, smícháme s cukrem, rozinkama i skořicí. Plech si silně vymažeme máslem, vsypeme rovnoměrně půlkou sypký hmoty, na kterou navršíme jablečnou směs. Tu zbytečně nezbavujeme šťávy, není-li jí opravdu moc. Jablka zasypeme druhou polovinou sypký hmoty a celý to zakryjeme plátkama másla, který při pečení vytvoří na koláči úžasnou křupavou drobenku. Hotovo dvacet, koláč jde do trouby a peče se do zlatova, asi 40 minut.
Tvarohová náplň:
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme tvaroh, mlíko a celou směs šleháním spojíme. Přidáme hrozinky a další postup je stejnej, jako u jablečný varianty.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI