Těsto: | |||||
hladká mouka | 1 a 1/4 hrnečku | moučkový cukr | 1/3 hrnečku | sůl | 1/2 lžičky |
nesolené máslo (nakrájené na kousky) | 142 g | vaječný žloutek (lehce rozšlehaný s 1 lžící vody) | 2 ks | ||
Náplň: | |||||
nesolené máslo | 113 g | mandlová pasta (koupit se dá v zahraničí, nebo ji lze udělat doma - viz recept níže) | 1/3 hrnečku | cukr krystal | 1/2 hrnečku |
vejce (lehce rozšlehané s 1 vaječným bílkem) | 3 ks | džem | 1 hrneček | ||
Mandlová pasta: | |||||
cukr krystal | 60 g | med | 20 g | voda | 25 g |
jemně mleté mandle | 125 g | máslo | 13 g | ||
Poleva: | |||||
moučkový cukr | 1 a 1/3 hrnečku | voda | 4 lžíce | mandlové aroma | pár kapek |
kandované třešně (nesehnala jsem, použila jsem místo nich koktejlové třešně - před použitím je ale potřeba nechat je pořádně okapat, aby nerozmočily polevu) | na ozdobu |
Do těchto marcipánových koláčků jsem se zamilovala během mé první návštěvy v Londýně. A protože u nás nejsou k dostání a já jsem bez nich nemohla být, pustila jsem se do hledání receptu, abych je mohla upéct. Doma upečené jsou stejně tak výborné jako ty originální, koupené v Anglii. Doufám, že si na tomto sladkém marcipánovém dezertu pochutnáte stejně jako já :)
Koláč Bakewell Tart je anglické cukroví, které se dělá z křehkého těsta, na němž je vrstva džemu a náplň z mletých mandlí. Bakewell tart je odvozený z Bakewell Pudinku, což je také dezert z křehkého těsta, džemu, vajec a mandlové náplně. Některé verze koláčů se polévají fondánem.
Cherry Bakewell je jednou z verzí původního dezertu, kdy koláček je politý fondánem s mandlovou příchutí a ozdobený polovinou kandované třešně.
Originální recept na koláčky najdete tady, recept na mandlovou pastu, která je do těsta potřeba, pak najdete tady.
Mandlová náplň:
Cukr, med a vodu dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Odstraníme z tepla, přisypeme mandlovou mouku a dobře promícháme. Pokud jsou v pastě hrudky, můžete ji rozmixovat ve food processoru do hladka. Zabalte do potravinářské folie a dejte chladit. Před použitím hmotu prohněťte s máslem, zjemní jí to a nebude tak lepkavá.
Postup:
Nejdříve připravíme těsto. Máslo nakrájíme na kousky, smícháme s moukou, cukrem a solí a buď v ruce nebo pomocí food procesoru vytvoříme drobenku. Poté přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na polovinu, vytvoříme z nich 12 cm disk, zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně na hodinu vychladit do lednice.
Troubu předehřejte na 200°C.
Jedno těsto rozválíme na 3 mm tenkou placku a vykrájíme z něj 12 koleček o průměru 8 cm (tak velké vykrajovátko nemám, požila jsem obyčejnou sklenici). Vykrájená kolečka natlačte do formy na muffiny.
Pro přípravu náplně vyšlehejte máslo s cukrem do lehké krémové hmoty. Přidejte mandlovou pastu a cukr a vyšlehejte dohladka. Poté po jednom přišlehejte vajíčka. Snižte rychlost mixéru na minimum a přišlehejte mouku.
Do každé formičky dáme jednu lžičku marmelády. Přes marmeládu dáme do výšky těsta mandlovou náplň.
Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, cca 12 až 15 minut. Necháme vychladnout a poté můžeme upéct další várku z druhé části těsta.
Po vychladnutí koláčků připravíme polevu. Smícháme cukr s vodou a umícháme dohladka. Každý koláček polevou polijeme a ozdobíme polovinou kandované třešně.
Pozn.: Z uvedeného množství vytvoříte 24 ks koláčků.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI