Mandlovo-třešňové koláčky - Cherry Bakewell tarts zpět

Těsto:
hladká mouka1 a 1/4 hrnečkumoučkový cukr1/3 hrnečkusůl1/2 lžičky
nesolené máslo (nakrájené na kousky)142 gvaječný žloutek (lehce rozšlehaný s 1 lžící vody)2 ks
Náplň:
nesolené máslo113 gmandlová pasta (koupit se dá v zahraničí, nebo ji lze udělat doma - viz recept níže)1/3 hrnečkucukr krystal1/2 hrnečku
vejce (lehce rozšlehané s 1 vaječným bílkem)3 ksdžem1 hrneček
Mandlová pasta:
cukr krystal60 gmed20 gvoda25 g
jemně mleté mandle125 gmáslo13 g
Poleva:
moučkový cukr1 a 1/3 hrnečkuvoda4 lžícemandlové aroma pár kapek
kandované třešně (nesehnala jsem, použila jsem místo nich koktejlové třešně - před použitím je ale potřeba nechat je pořádně okapat, aby nerozmočily polevu) na ozdobu
hladká mouka 1 a 1/4 hrnečku, moučkový cukr 1/3 hrnečku, sůl 1/2 lžičky, nesolené máslo (nakrájené na kousky) 142 g, vaječný žloutek (lehce rozšlehaný s 1 lžící vody) 2 ks, nesolené máslo 113 g, mandlová pasta (koupit se dá v zahraničí, nebo ji lze udělat doma - viz recept níže) 1/3 hrnečku, cukr krystal 1/2 hrnečku, vejce (lehce rozšlehané s 1 vaječným bílkem) 3 ks, džem 1 hrneček, cukr krystal 60 g, med 20 g, voda 25 g, jemně mleté mandle 125 g, máslo 13 g, moučkový cukr 1 a 1/3 hrnečku, voda 4 lžíce, mandlové aroma pár kapek, kandované třešně (nesehnala jsem, použila jsem místo nich koktejlové třešně - před použitím je ale potřeba nechat je pořádně okapat, aby nerozmočily polevu) na ozdobu

Příprava

Do těchto marcipánových koláčků jsem se zamilovala během mé první návštěvy v Londýně. A protože u nás nejsou k dostání a já jsem bez nich nemohla být, pustila jsem se do hledání receptu, abych je mohla upéct. Doma upečené jsou stejně tak výborné jako ty originální, koupené v Anglii. Doufám, že si na tomto sladkém marcipánovém dezertu pochutnáte stejně jako já :)

Koláč Bakewell Tart je anglické cukroví, které se dělá z křehkého těsta, na němž je vrstva džemu a náplň z mletých mandlí. Bakewell tart je odvozený z Bakewell Pudinku, což je také dezert z křehkého těsta, džemu, vajec a mandlové náplně. Některé verze koláčů se polévají fondánem.

Cherry Bakewell je jednou z verzí původního dezertu, kdy koláček je politý fondánem s mandlovou příchutí a ozdobený polovinou kandované třešně.

Originální recept na koláčky najdete tady, recept na mandlovou pastu, která je do těsta potřeba, pak najdete tady.

Mandlová náplň:
Cukr, med a vodu dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Odstraníme z tepla, přisypeme mandlovou mouku a dobře promícháme. Pokud jsou v pastě hrudky, můžete ji rozmixovat ve food processoru do hladka. Zabalte do potravinářské folie a dejte chladit. Před použitím hmotu prohněťte s máslem, zjemní jí to a nebude tak lepkavá.

Postup:
Nejdříve připravíme těsto. Máslo nakrájíme na kousky, smícháme s moukou, cukrem a solí a buď v ruce nebo pomocí food procesoru vytvoříme drobenku. Poté přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na polovinu, vytvoříme z nich 12 cm disk, zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně na hodinu vychladit do lednice.

Troubu předehřejte na 200°C.

Jedno těsto rozválíme na 3 mm tenkou placku a vykrájíme z něj 12 koleček o průměru 8 cm (tak velké vykrajovátko nemám, požila jsem obyčejnou sklenici). Vykrájená kolečka natlačte do formy na muffiny.

Pro přípravu náplně vyšlehejte máslo s cukrem do lehké krémové hmoty. Přidejte mandlovou pastu a cukr a vyšlehejte dohladka. Poté po jednom přišlehejte vajíčka. Snižte rychlost mixéru na minimum a přišlehejte mouku.

Do každé formičky dáme jednu lžičku marmelády. Přes marmeládu dáme do výšky těsta mandlovou náplň.

Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, cca 12 až 15 minut. Necháme vychladnout a poté můžeme upéct další várku z druhé části těsta.

Po vychladnutí koláčků připravíme polevu. Smícháme cukr s vodou a umícháme dohladka. Každý koláček polevou polijeme a ozdobíme polovinou kandované třešně.

Pozn.: Z uvedeného množství vytvoříte 24 ks koláčků. 

2013-12-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI