Ingredience: | |||||
lískové oříšky | 170 g | hladká mouka | 300 g | máslo | 200 g |
moučkový cukr | 100 g | žloutek | 1 ks | moučkový cukr | na pocukrování |
Masarykovo cukroví patří k těm, na které se skoro zapomnělo, ale přitom je vynikající a jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá. Tohle cukroví měl prý v oblibě náš první prezident svobodného Československa a obnovitel československé státnosti Tomáš Garrigue Masaryk.
Celé lískové oříšky, ale mohou být i mandle, nebo vlašské ořechy namočíme na 2 hodiny do horké vody a poté promneme v utěrce, abychom oříšky osušili. Poté oříšky obalíme v hladké mouce. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Z těsta si vytvarujeme malé válečky o průměru asi 3 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazáku, alespoň na 2 hodiny
Poté válečky nakrájíme ostrým nožem (oříšky díky namočení jsou měkké, takže jsou dobře krájet) na asi 0,5 cm tenké plátky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Masarykovo cukroví pečeme na 180°C asi 10 minut - dorůžova.
V základní receptuře se má cukrovíčko vlažné obalovat v moučkovém cukru, ale u nás se jen zlehka pocukruje.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI