Masarykovo vánoční cukroví zpět

Ingredience:
lískové oříšky170 ghladká mouka300 gmáslo200 g
moučkový cukr100 gžloutek1 ksmoučkový cukr na pocukrování
lískové oříšky 170 g, hladká mouka 300 g, máslo 200 g, moučkový cukr 100 g, žloutek 1 ks, moučkový cukr na pocukrování

Příprava

Masarykovo cukroví patří k těm, na které se skoro zapomnělo, ale přitom je vynikající a jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá. Tohle cukroví měl prý v oblibě náš první prezident svobodného Československa a obnovitel československé státnosti Tomáš Garrigue Masaryk.

Celé lískové oříšky, ale mohou být i mandle, nebo vlašské ořechy namočíme na 2 hodiny do horké vody a poté promneme v utěrce, abychom oříšky osušili. Poté oříšky obalíme v hladké mouce. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Z těsta si vytvarujeme malé válečky o průměru asi 3 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a dáme do mrazáku, alespoň na 2 hodiny

Poté válečky nakrájíme ostrým nožem (oříšky díky namočení jsou měkké, takže jsou dobře krájet) na asi 0,5 cm tenké plátky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Masarykovo cukroví pečeme na 180°C asi 10 minut - dorůžova.

V základní receptuře se má cukrovíčko vlažné obalovat v moučkovém cukru, ale u nás se jen zlehka pocukruje.

2016-12-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI