Ingredience (cca 15 - 16 ks): | |||||
změklé máslo | 190 g | moučkový cukr | 75 g | bílky (jeden menší bílek) | 30 g |
hladká mouka | 225 g | sůl | špetka | ||
Dokončení: | |||||
pikantní marmeláda - višeň, červený rybíz | dle chuti | hořká čokoláda (min 50 - 60%) | cca 100 g | kakaové máslo | 1 lžička |
Jako dítě jsem měla moc ráda třené linecké banánky plněné marmeládou a máčené v čokoládě. Většinou se u nás doma kupovalo takové to větší balení, kde jich bylo několik a já si vždy vybírala kousek, který byl nejvíce namočený do čokolády. Nedávno jsem měla možnost po letech kupovaný banánek zase ochutnat a řeknu vám, byl to hnus.
Takže abych si chuť trochu napravila, upekla jsem si "banánky" vlastní. Nejsou to sice banánky, ale kolečka a na rozdíl od většiny receptů obsahují jen bílky, nikoliv žloutky či celá vejce. Přesto jsou skvělá. Samozřejmě za předpokladu, že je slepíte dobrou marmeládou a namočíte do čokolády, nikoliv do tukové polevy, která se jako čokoláda jenom tváří.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Hodně změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, pak přidejte bílek. Nakonec vsypte prosátou mouku se solí a vymíchejte hladké těsto.
Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na plech kolečka nebo klidně banánky. Dejte po jednom plechu péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut, až jsou hezky do zlatova.
Kolečka slepte marmeládou a nechte trochu ztuhnout.
Dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbývající třetinu společně s kakaovým máslem a míchejte do úplného rozpuštění. Kakaové máslo čokoládu trochu "naředí" a zároveň zajistí, aby lépe ztuhla. Míchejte do úplného zchladnutí, pro urychlení můžete přelít do čisté a chladné misky.
Do čokolády namáčejte kolečka jedním koncem, na mřížce nechte ztuhnout. Kolečka skladujte při pokojové teplotě.
Inspirace z webu perleensucre.com
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI